De manifestatie ‘Maak ons land’ van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) vestigt in februari haar aandacht op ‘Vrije tijd’. Wat voor invloed heeft de invulling van onze ‘vrije tijd’ op de ruimtelijke inrichting van Nederland? Golfbanen, maneges en pretparken: gaan deze voorzieningen ten koste van onze vrije natuur?
En bent u bereid om, net zoals voor de bioscoop of voor het zwembad, te betalen voor het onderhoud van het landschap en het behoud van monumenten? Deze vragen en meer komen in februari aan de orde in ‘Maak ons land – Werkplaats voor de ruimtelijke inrichting’. Denk mee en kom naar het NAi in Rotterdam of bezoek de website.
Schatkist aan ideeën
Na drie maanden ’Maak ons land’ stroomt de schatkist aan ideeën van bezoekers over de toekomstige inrichting van Nederland vol. Van een gondelbaan tussen Almere en Amsterdam tot een groot metronetwerk voor de hele Randstad en van modulaire starterwoningen die eenvoudig kunnen worden uit gebouwd tot het aantrekkelijker maken van hoogbouw voor gezinnen.
Het publiek laat de ideeën achter in de zaal, speelt het ‘Maak ons land – spel’ op de website en wordt geïnspireerd door verschillende creatieve ontmoetingen met architecten, kunstenaars en vormgevers.
Bijzondere projecten
Ook deze maand staat de werkplaats vol bijzondere projecten zoals de eerste duurzame dansclub ter wereld, een klimhal in een kerk, een ruimte besparende campingflat en een mobiele moestuin. Daarnaast vinden er op uitnodiging van de ambassadeur van de maand ‘Vrije tijd’, Tracy Metz (auteur van het boek ‘Pret! Leisure en landschap’ en criticus bij NRC Handelsblad) twee lezingen plaats.
Op donderdag 19 februari verwelkomt het NAi Hans Mommaas (bijzonder hoogleraar Stedelijke Dynamiek en Cultuur aan de Universiteit Utrecht) en op donderdag 26 februari onder andere Rijkslandschapsarchitect Dirk Sijmons.
Partners
De manifestatie ‘Maak ons land’ (tot en met 3 mei 2009) wordt inhoudelijk en financieel mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Ministerie van VROM, Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen en Leven met Water, Woningcorporatie Ymere, MAB Development en Bouwfonds Ontwikkeling, de BankGiro Loterij en de ANWB… en dit aantal groeit nog steeds.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.