Verzet tegen verbouwing ‘stadhuisje’

Verzet tegen verbouwing ‘stadhuisje’

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-12-2008

De Heemkundige Vereniging Terneuzen gaat zich verzetten tegen de eventuele verbouwing van het zestiende eeuwse voormalige ‘stadhuisje’ aan de Noordstraat. Het gaat dan met name om aanpassing van de gevel. Voorzitter Edwin Hamelink noemt het pand conform het Monumentaal Inventarisatie Project (MIP) van de provincie Zeeland ‘oudheidkundig en architectonisch waardevol’.

Hamelink: “Dat het stadhuisje intern voor winkeldoeleinden wordt verbouwd oké, maar aanpak van de gevel kan niet. Het stadhuisje is één van de weinige onaangetaste panden in de Noordstraat. Verander je de gevel, dan verkracht je het hele gebouw.”

Karakteristieke ramen
Eigenaar gemeente Terneuzen onderhandelt op dit moment met een vastgoedmakelaar over verkoop van het pand, waarin sedert jaren fotostudio Wim Sinke is gevestigd. Inzet bij de onderhandelingen is aanpassing van de gevel, waarbij in het bijzonder de karakteristieke ramen tot op straathoogte moeten worden verlaagd.

Ann Stuij van fotostudio Sinke zou modernisering van de gevel inclusief de ingang toejuichen. Ook bij verkoop wil zij de winkel gewoon voortzetten. “De huidige raampartijen en de entree horen niet bij een moderne winkel. “

Beeldbepalend
GroenLinks-raadslid Peter Clijsen ziet dat volstrekt niet zitten, zei hij vorige week in de raad. De Heemkundige Vereniging heeft inmiddels een brief-op-poten richting B en W in voorbereiding, zegt Edwin Hamelink. “Die gaat nog dit jaar de deur uit. Aanpassing staat volledig haaks op het beleid. Enkele jaren geleden zijn alle monumenten in de gemeente geïnventariseerd.

Dat stadhuisje is één van de beeldbepalende panden. Dat vindt trouwens ook de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Wij vrezen dat de gemeente dit nog even gauw wil doordrukken, voordat de monumentenlijst formeel wordt vastgesteld. Dit is zeer merkwaardig.”

Bouwstijl
Het stadhuisje dateert uit 1594. Het is in 1859/1860 grondig verbouwd en sindsdien vrijwel onaangetast gebleven. Het gebouw vertoont enige gelijkenis met het aanzien van een negentiende-eeuwse rooms-katholieke kerk. Hamelink: “Dat was destijds een vrij gebruikelijke bouwstijl. Maar dat houdt tevens in dat die stijl bewaard moet blijven in het stadssilhouet.”

Bron: PZC.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.