De Douanier in Roosendaal was decennialang een grijze kantorenkolos. Het gebouw is nu getransformeerd tot een duurzaam woon- en werkcomplex. Verdeeld over zes woonlagen heeft De Douanier 53 huurappartementen en op de begane grond kantoren, een winkel en een lunchroom. Architectenburo de Vries & Theunissen, opdrachtgever Sonneborgh en aannemer BVR groep hebben met de transformatie een kwaliteitsimpuls gegeven aan het oude kantoorgebouw en het Kadeplein.
Pand met witte gevels
Het U-vormige gebouw is vanwege zijn grote omvang een prominent gebouw op het plein. Van een grijze kantoormassa is het veranderd in een fris pand met witte gevels, een nieuwe opgang en houtkleurige grote balkons. Het gehele gebouw is wit gekeimd met een warm antraciete plint. Hierdoor wordt het licht geabsorbeerd en worden de grote omtrekken van het gebouw verzacht.
Plek met historische waarde
Het Kadeplein, waaraan De Douanier ligt, is een plek met veel historische waarde. Hier lag ooit de haven met de overslagkades voor de turf en suikerbieten. Deze historie zie je terug in de bebouwing en de gevels. Er is meer ruimte gekomen voor terrassen, en het water is doorgetrokken, zodat het grenst aan het plein en de Douanier. De begane grond loopt over in een groene kade, zodat er een levendige oever is ontstaan.
Duurzaam gebouw
Het is een duurzaam gebouw geworden, dat door de transformatie van energielabel F naar A is gegaan. Er is nieuwe dakbedekking aangebracht, nieuwe kozijnen en betere isolatie gekomen. Er is een gemeenschappelijke binnentuin en een fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen. De verwarming van het pand is aangesloten op Smart Climate
Grid. Een innovatief en bijzonder energiesysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van de restwarmte van de vuilverbrandingsinstallatie van Suez ReEnergy. Door middel van een buizensysteem wordt het warme water van de verbrandingsketels met lage temperatuur (40 graden) vervoerd
naar De Douanier en andere plekken in de wijk waar het als verwarming wordt gebruikt. De Douanier is een project met een maatschappelijke achtergrond, omdat naast huurappartementen Stichting SDW er ook diverse ruimtes huurt. SDW ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand.
Stedelijke transformatie
De transformatie van het voormalige douanekantoor tot appartementencomplex is het schoolvoorbeeld van stedelijke transformatie waar Roosendaal de komende jaren mee te maken gaat krijgen. De transformatie van de Douanier is een goede stap naar het realiseren van de toekomst en het aantrekkelijker maken van de leefomgeving.