Stallen inpassen in het landschap

Stallen inpassen in het landschap

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-12-2008

Dertien beeldend kunstenaars en (landschaps-)architecten hebben de afgelopen maanden gewerkt aan de opgave: Hoe kan een grote stal het beste in het landschap worden ingepast? Door schaalvergroting in de veehouderij verrijzen steeds grotere gebouwen in de landelijke gebieden.

Voor LTO-vakgroep Varkenshouderij en de Provincie Noord-Brabant was dit aanleiding deze ontwerpopgave uit te schrijven voor drie LOG’s in Noord-Brabant. Inmiddels hebben de kunstenaars en (landschaps-)architecten hun ideeën gepresenteerd.

Anders bekijken
De ontwerpers zijn gevraagd te onderzoeken of een andere – zo men wil betere – inpassing van stallen in het landschap mogelijk is. Door op een creatieve, vrije manier te kijken naar de architectuur en de inpassing daarvan in het landschap kunnen misschien vernieuwende concepten gegenereerd worden waarmee de betrokken vakgebieden hun voordeel kunnen doen.

Het ontwerpproject bestaat uit twee fasen. De eerste fase staat in het teken van vrij denken en het genereren van ideeën. De voorstellen van de ontwerpers zijn in deze fase nog niet getoetst op praktische en financiële haalbaarheid, maar zijn vooral bedoeld om de discussie over de landschappelijke inpassing een stimulans te geven.

Toetsing in de praktijk
Het kernteam, bestaande uit vertegenwoordigers van LTO-vakgroep Varkenshouderij, Provincie Noord-Brabant, Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), het ministerie van LNV en de Noord-Brabantse Kunst Stichting (NBKS, die ook de projectleiding voert), zal vervolgens uit de voorstellen een keuze maken.

Deze voorstellen worden in de tweede fase van het project met betrokkenen uit het vakgebied verder uitgewerkt (voorjaar 2009). De ontwerpen worden dan ook getoetst op praktische en financiële aspecten, bestemmingsplannen én met aandacht voor ecologische en economische duurzaamheid, welzijn van mens, dier en milieu.

De eerste fase zal worden afgesloten met een publicatie waarin alle voorstellen van de ontwerpers zijn opgenomen. De tweede fase sluit af met een reizende expositie, waarin de nader uitgewerkte ontwerpen te zien zijn. De opdrachtgevers LTO en de Provincie Noord-Brabant hopen dat het ontwerpproject zoveel enthousiasme en draagvlak oplevert dat er ook ondernemers zullen zijn die daadwerkelijk ‘anders’ gaan bouwen.

ALFA-bouw
Agrarische architectuur is momenteel een ‘hot issue’. In Brabant zijn meerdere projecten aan de slag met dit thema zoals het project ALFA-bouw. De focus van dit project ligt op agrarisch bouwen op ‘kavelniveau’. ALFA-bouw introduceert nieuwe denkrichtingen in agrarische bouwen. Met oog voor zowel (landschaps)architectonische beeldkwaliteit als agrarische functionaliteit.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.