Innovaties spelen zich meer en meer multisectoraal af en materiaalinnovatie is essentieel voor vrijwel elke sector. Kun je een smartphone opladen door het dragen van een jurk? Worden gebouwen van de toekomst geprint? Is het mogelijk van je eigen afval verpakkingen te maken? Rijden auto’s in de toekomst op 3D geprinte banden?
Material Xperience is de enige beurs ter wereld die al deze belangrijke multisectorale materiaalontwikkelingen integraal presenteert. De beurs is van 13 tot en met 15 maart in Ahoy Rotterdam.
Material Xperience
Material Xperience wordt wel de grootste multisectorale materialenbeurs ter wereld genoemd. Naar verwachting zal de beurs zo’n 7.500 bezoekers trekken die 140 exposanten kunnen bezoeken op een slordige 9.000 vierkante meter beursvloer. Tijdens de 13de editie van Material Xperience, worden volgens Els Zijlstra, Creative Director van Materia, R&D- en designprofessionals uit de wereld van architectuur, interieur, fashion & workwear, product, mobility en graphic & packaging ondergedompeld in de nieuwste materiaalinnovaties.
Smart materials
‘Er is een grote behoefte aan nieuwe materialen. Ze staan aan de basis van 70 procent van alle innovaties die wereldwijd gedaan worden. Denk daarbij aan thema’s zoals de circulaire economie, smart materials en nanotechnologie, maar ook aan lichtgewicht en sterke materialen, energiebesparing, gezondheid en digitale productieprocessen. Deze thema’s zijn binnen alle sectoren actueel. Dat we deze thematiek en innovatiekracht nu tijdens een evenement zichtbaar kunnen maken, is een enorme stap voorwaarts voor de R&D- en designcommunity, meent Zijlstra. Tijdens Material Xperience 2018 zijn de laatste trends in materiaalgebruik goed vertegenwoordigd. Er is veel aandacht voor duurzaamheid (bio-based, gerecycled & circulaire materialen), digitale technieken (3D printing, robotica, cnc-frezen), technische lichtgewicht sterke materialen en de terugkeer van luxe materialen, waar comfort, ambacht, gebruiksgemak (usability) en sfeer centraal staan. De nieuwste ontwikkeling valt onder de noemer ‘fusion’ waarbij gewenste eigenschappen – denk aan de uitstraling van hout, de akoestiek van textiel, het gebruiksgemak van kunststof, het gewicht van schuim, en dat allemaal duurzaam en voor een goede prijs – in één samengesteld materiaal worden gecombineerd.
Zes ambassadeurs voor Materia
De organisatie heeft zes ambassadeurs aangetrokken die een actieve rol spelen bij de samenstelling van het sprekersprogramma en de onafhankelijke materialententoonstellingen van Materia, traditiegetrouw de grote publiekstrekkers van de beurs. Voor Architectuur is dat Ulrich Knaack (Professor Ontwerp en Constructie aan TU Delft), voor Interieur Odette Ex (Binnenhuisarchitect bij Ex Interiors), voor Products Marcel Vroom (industrieel ontwerper bij MVAVD Design), voor Fashion & Workwear Marina Toeters (Design en onderzoek voor modetechnologie bij by-wire. net), voor Mobility Erik Tempelman (Associate professor Design Engineering bij TU Delft) en voor Graphic & Packaging Caroli Buitenhuis (Chain innovator in Bioplastics, Biobased Packaging & Bio-economy projecten bij Green Serendipity). Dit jaar kan de bezoeker zich op maar liefst zes onafhankelijke Materia tentoonstellingen verheugen. In zes paviljoens worden per sector bijzondere expositiestukken en installaties gepresenteerd. Een brug geprint in zandsteen, een 3D geprinte scheepsschroef, een jurk van schimmeltextiel: het zijn slechts een paar voorbeelden die het voorstellingsvermogen van de bezoekers zullen verruimen. En natuurlijk toont Materia de 200 nieuwste materialen uit de Materia-collectie; textiel gemaakt van ananasbladvezel, wandpanelen van hennepcomposiet, organische fotovoltaïsche materialen die licht omzetten in energie en nog 197 andere innovaties zijn te zien en te voelen op de beurs.
Internationale architecten op Material Xperience
Material Xperience staat bekend om haar spraakmakende sprekersprogramma, met gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts. Voor het eerst in de geschiedenis van de beurs, zijn er op de beursvloer simultaan twee theaterprogramma’s waarin een line up van 25 sprekers hun kennis en ervaring met de bezoekers delen. Een ‘hot shot’ is prof. Adriaan Beukers. Deze hoogleraar lichtgewicht constructies aan de TU Delft zal zijn licht laten schijnen op de opmars van de koolstofvezelversterkte composieten die metaal in de mobiliteitssector gaan vervangen. Aan de hand van voorbeelden van het wereldberoemde bureau 3XN, illustreert architect Kasper Guldager zowel de urgentie als de toekomst van circulair bouwen. Een andere spreker om naar uit te zien is Marina Toeters. Zij houdt zich in het dagelijks leven bezig met design en onderzoek voor modetechnologie. Haar verhaal gaat over de groei, de toekomst en het belang van biobased grondstoffen, textiel technologie en de impact van nieuwe productietechnieken voor de fashion industrie. Last but not least, introduceert een groot aantal bekende merken hun materiaalinnovaties aan het grote publiek. In totaal exposeren meer dan 140 toonaangevende materiaalfabrikanten hun noviteiten: het ‘nieuwste van het nieuwste’ is dus wat de bezoeker letterlijk vindt tijdens een bezoek aan Material Xperience 2018.
Tekst: Jeroen van Oostveen
Fotografie: Willeke Machiels
Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 1 van 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.