Meer aandacht ruimtelijke kwaliteit

Meer aandacht ruimtelijke kwaliteit

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-11-2008

De Federatie Welstand verwacht dat gemeenten de welstandscommissies niet zullen afschaffen. Men vertrouwt er op dat wethouders de nieuwe speelruimte zullen gebruiken om met de commissies de ruimtelijke kwaliteit en de identiteit van hun gemeente verder te versterken.

Het kabinet heeft besloten om de welstandscommissie niet langer verplicht te stellen. Bouwplannen moeten nog wel aan de welstandsnota worden getoetst, maar gemeenten mogen ervoor kiezen om een plan niet aan een onafhankelijke commissie, maar aan de eigen ambtenaar voor te leggen.

‘Welstandscommissies zijn 110 jaar geleden door de gemeenten uitgevonden. Ze spelen een hoofdrol bij het bewaken van de kwaliteit en de identiteit van wijken en dorpen,’ zegt Flip ten Cate, directeur van de Federatie Welstand, de landelijke vereniging van welstandscommissies.

Procedures versnellen
‘Gemeenten kregen vijf jaar geleden de mogelijkheid om de welstand af te schaffen. Meer dan 99 procent van de gemeenten heeft dat niet gedaan. Er is geen reden om aan te nemen dat de gemeenten de commissies nu wel zullen afschaffen,’ aldus Ten Cate. Wel gelooft hij dat de gemeenten de nieuwe speelruimte zullen gebruiken om voor eenvoudige bouwplannen de procedures te versnellen en de deskundigheid van de welstandscommissie zullen gebruiken voor de belangrijke bouwplannen die er in een stad of dorp echt toe doen.

Veel gemeenten zien het belang van een goede ruimtelijke kwaliteit: een heldere buurtidentiteit helpt mensen om zich thuis te voelen en zorgt ook voor een stabiele waardeontwikkeling van de gebouwen. Om die identiteit te bewaken, roepen bijna alle gemeenten onafhankelijke adviseurs te hulp bij de ontwikkeling van nieuwe woonwijken en de vernieuwing van oude wijken, bij de inrichting van straten en pleinen, en bij het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen.

In heel veel gevallen wordt die adviestaak ook nu al uitbesteed aan de welstandscommissie, soms ook aan adviesteams of supervisors. Ook het kabinet hecht veel waarde aan deze vorm van onafhankelijke advisering. De Federatie Welstand verwacht dat die vorm van advisering zal toenemen.

Welstand
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor een aangenaam en aantrekkelijk woon- en leefklimaat. Zij moeten voorkomen dat de identiteit van wijken en buurten wordt aangetast en ze moeten de kwaliteit bevorderen. Hun belangrijkste instrument daarvoor is de welstandszorg.

Alle bouwplannen worden getoetst aan ‘redelijke eisen van welstand’. Die eisen liggen vast in de gemeentelijke welstandsnota, en verschillen van buurt tot buurt. Bij kleine, simpele plannen zoals dakkapellen en schuurtjes is het een ambtenaar die toetst, of één lid van de welstandscommissie. Grotere, ingewikkelde plannen worden door de hele
commissie behandeld. Die commissie bestaat vooral uit deskundigen. In een kwart van de
gemeenten zitten ook gewone bewoners in de welstandscommissie.

De commissie beoordeelt of het bouwplan past in de kwaliteit die de gemeente voor de betreffende buurt voor ogen heeft. In de nieuwe voorstellen van het kabinet vervalt de verplichting om alle plannen aan een onafhankelijke commissie voor te leggen: de welstandstoets blijft bestaan, maar de wethouder mag zelf kiezen of hij een ambtenaar inschakelt of een onafhankelijke commissie.

Bron: Federatie Welstand

Lees ook:
Verplichting Welstandscommissie vervalt
Sneltoets welstandscommisie Breda groot succes
Brede adviescommissies bestrijden verrommeling

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.