David Veldhoen wil kritisch bevragend meedenken

Nieuws

David Veldhoen wil kritisch bevragend meedenken

Door: Peter de Winter | 04-07-2018

Beeldhouwer en architectonisch ontwerper David Veldhoen vindt dat nieuwe woonexperimenten hard nodig zijn omdat er nogal wat op ons afkomt in deze tijd. We zullen dus andere keuzes moeten maken. Hij is nauw betrokken bij Table Plan, een woonexperiment als ‘sociale sculptuur’ voor honderd mensen met een basisinkomen.

Kritisch bevragend meedenken

De toegevoegde waarde van een beeldend kunstenaar aan de gebouwde omgeving zou in de optiek van David Veldhoen filosofisch kunnen zijn. Je kunt bijvoorbeeld ideeën uitwerken over hoe je als beeldend kunstenaar over de samenleving denkt en kritisch bevragend meedenken over een nieuw programma voor de stad.

Impact ruimtelijke omgeving

Zo heeft Veldhoen Table Plan (Tafelschikking) voorgesteld. Dit is een experiment als ‘sociale sculptuur’ voor honderd mensen met een basisinkomen in een specifiek voor de samenstelling van bewoners te ontwerpen woonblok. Voor dit experiment zocht hij bewust samenwerking met epidemiologisch psychiater Jim van Os.

‘Hij onderzoekt onder meer de impact van de ruimtelijke omgeving op ons welbevinden. Idee voor het experiment is dat als je bewoners van deze enclave een basisinkomen geeft, zaken als geld verdienen, ecologie, privé versus gemeenschappelijk samenleven en de huisvestingsvraag in een ander, minder stressvol daglicht komen te staan.’

Vergrijzende samenleving

Veldhoen vindt die woonexperimenten heel hard nodig. ‘Er komt in deze tijd nogal wat op ons af en we zullen andere keuzes moeten gaan maken. We hebben te maken met een onevenredig snel vergrijzende samenleving met een ultieme piek rond 2040. Daardoor zal nagedacht moeten worden over hoe ouderen en jongeren elkaar straks kunnen ondersteunen en hoe dat ruimtelijk in te passen valt.’

Sociale huisvesting

Hij voegt eraan toe dat we ook keuzes moeten maken waar het gaat om kopen of huren en waar voor wie en hoe we sociale huisvesting gaan ontwikkelen en huisvesting voor studenten en starters. Vragen die daarbij opkomen zijn hoe we gaan reageren op de steeds grotere verschillen tussen arm en rijk. ’Je kunt wel doorgaan met de stad in elkaar zetten zoals we dat altijd gedaan hebben, maar volgens mij is het tijd voor een pas op de plaats. We zouden een filosofisch debat moeten starten en fundamenteel gaan nadenken over hoe we vraagstukken waar steden voor staan architectonisch kunnen vormgeven.

Lees het interview met David Veldhoen, gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 3 van 2018

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.