Architectenbureau GAAGA heeft in de Coendersbuurt in Delft het huis CB005 ontworpen dat op een kavel staat van 5,1 meter breed en 10 meter diep. De opdrachtgever wilde graag een huis met veel verschillende kamers. De uitdaging was om op deze kleine kavel deze kamers te realiseren en een ruimtelijk huis te ontwikkelen. GAAGA vond een oplossing in een split-level organisatie waarin diverse unieke ruimtes zijn ontstaan met doorkijkjes en bijzondere plekken. Aan de buitenkant van het huis springen de grote erkerramen in het oog die sterk in contrast staan met het massieve gesloten gevelvlak.
Splitlevel huis met unieke ruimtes
De opdrachtgever wilde een echte gezinswoning met heel veel verschillende kamers. De uitdaging was om op dit kavel al deze kamers te realiseren en toch een ruimtelijk huis te creëren. Architectenbureau GAAGA koos er voor om de woonruimten over meerdere splitlevel-verdiepingen te verdelen, georganiseerd rondom een centrale trap. Het resultaat is een spannend geheel met interessante doorkijkjes en hoekjes. Elke ruimte is uniek.
Erkerramen in een grillig gevelvlak
In de gevel springen de grote erkerramen in het oog, die in sterk contrast staan met het massieve gesloten gevelvlak. Het gebruik van metselwerk in de gevel was een door de gemeente gestelde voorwaarde. GAAGA koos voor een ruwe steen met een natuurlijke uitstraling, waarmee het contrast tussen de gladde, strak vormgegeven erkers en het grillige, gesloten gevelvlak wordt versterkt. De grote erkerramen zorgen voor een open uitstraling en sterke relatie met de straat. Aan de binnenzijde worden ze gebruikt als houten zitmeubel en worden zo onderdeel van de leefruimte.
Aardgasloos
In de Coendersbuurt is geen aardgasnetwerk aangelegd en moest dus aardgasloos worden gebouwd. House CB005 heeft daarom vloerverwarming aangesloten op een individuele bodemwarmtepomp, iets wat bij individuele rijwoningen nog geen standaard oplossing is. De verschillende woningen in de buurt hebben allen hun eigen pomp, die vervolgens zijn aangesloten op een collectief distributienet. Een bijzondere ambitie was daarnaast het behalen van een goede score op alle thema’s van de GPR: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.