Met de themamuziek van Space Odyssey 2001 (also sprach Zarathustra) opende de lancering van het Space waste Lab van Daan Roosegaarde in Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). In een bevlogen introductie benadrukte Daan Roosegaarde het belang van een aanpak van het afval dat rond onze aarde zweeft, en dat alsmaar toeneemt. Meer dan 29.000 stukken van 10 cm of groter zijn in kaart gebracht. Het afval kan onze communicatie storen, ruimtevaarders bedreigen en het in de toekomst zelfs onmogelijk maken nog de ruimte in te gaan. “Stel dat we in de toekomst ontdekken dat er ergens anders leven in de ruimte is, dan kunnen we niet eens naar toe!” Eerste doel van Roosegaarde is bewustmaking van het probleem, daarvoor was op 5 oktober de wereldpremière van een performance: Op de Esplanade naast KAF staan drie dubbele “laserstralers” (op LED) die computergestuurd in real-time de in kaart gebrachte afvaldelen in de ruimte volgden.
Space Waste lab en expositie
Het tweede doel is oplossingen verzinnen hoe we het ruimtepuin kunnen opruimen en omvormen tot iets nieuws, liefst iets moois. Roosegaarde noemde zichzelf een schoonmaker en opperde dat we wellicht op de maan met het afval kunnen bouwen, of het geconcentreerd de dampkring in kunnen sturen met oud-en-nieuw, als alternatief voor vuurwerk. Om ideeën te genereren en te inspireren is in KAF een expositie ingericht door Studio Daan Roosegaarde i.s.m. Estec en KAF. Diverse artefacten laten het gevolg van een botsing met ruimtepuin zien en er zijn tastbare stukken ruimteafval, zoals een stukje zonnepaneel van de Hubble Space Telescope. Ook een titanium stuwstoftank van een vegaraket staat als voorbeeld van ruimteafval op de expositie. Roosegaarde wil dat bezoekers ruimteafval kunnen ervaren als een potentiële bron van nieuwe creativiteit. Oplossingen en ideeën die voortkomen uit het living lab kunnen per ansichtkaart worden aangedragen en krijgen vervolgens een prominente plek in de expositieruimte.
Samenwerking kunstenaars en technologen
ESA/ESTEC is ook bezig met de ruimteafval problematiek en verwelkomt het initiatief van Daan Roosegaarde: “Ik ben groot voorstander van samenwerkingen tussen kunstenaars en technologen. Wat wij doen bij ESTEC zien we als een waardevolle bijdrage aan de maatschappij, maar het is moeilijk om dat ook op een effectieve manier te communiceren. Kunstenaars kunnen niet alleen hun visie en emotie overbrengen aan het publiek, ze helpen ons ook om nieuwe aspecten van ons werk te ontdekken waar we zelf nooit aan hadden gedacht”, aldus Franco Ongaro, directeur ESTEC.
Acitiviteiten Space Waste Lab
Naast Space Waste Lab biedt KAF een onderwijs-, film- en lezingenprogramma Space @ KAF.
De lichtperformance wordt op 9 en 10 november, 7 en 8 december en 18 en 19 januari herhaald bij KAF.
SPACE WASTE LAB by Daan Roosegaarde [official movie] from Studio Roosegaarde on Vimeo.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.