Claus en Kaan Architecten presenteerden deze week het definitieve ontwerp voor het Paleis van Justitie in Amsterdam. Het nieuwe pand is een herkenbaar en autonoom complex. De gevels kenmerken zich door een lichte, abstracte en tijdloze kwaliteit.
Binnen de door het bestemmingsplan WesterIJdock gegeven vorm van de gebouwen manifesteert zich het Paleis van Justitie als een abstract, licht en tegelijkertijd stevig en tijdloos complex. Het onderscheidt zich door zijn uitgesproken identiteit maar is ook een deel van het geheel: er ontstaat een hechte verbintenis tussen de gebouwen en hun omgeving door de wijze waarop het uitzicht vanuit de gebouwen op het water en de stad is geënsceneerd, en andersom door de manier waarop de gebouwen zich aan het water presenteren.
Gevels
Het Paleis van Justitie is een herkenbaar en autonoom complex. De gevels kenmerken zich door een lichte, abstracte en tijdloze kwaliteit. In horizontale banden van verschillende hoogte zijn een vijftal hoogwaardige materialen aangebracht; verschillend van textuur maar allen van witte en lichtgrijze kleur: natuursteen, keramische elementen, gewitte beton, geglazuurde baksteen en gepoedercoate staalplaat. De overgrote glasopeningen liggen vlak in de gevels en bieden uitzicht op het IJ en de stad.
Op drie plaatsen zijn de buitengevels open getrokken om ruimte te maken voor buitenruimtes. De grootste ervan, de kloostertuin, is toegankelijk vanuit het personeelsrestaurant en de vergaderzalen en biedt via een groot raam uitzicht op de jachthaven. Alle buitenruimtes zijn omgeven door groene gevels, hier groeien planten in het verticale vlak.
De enorme overstekken boven het maaiveld en de entreegevels zijn voorzien van matglazen panelen welke van achteren worden verlicht.
Als geheel heeft het Paleis van Justitie door de gekozen materialisering een vriendelijke, duurzame en tegelijkertijd representatieve uitstraling.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.