Architectuur reageert op verwoesting faculteit

Architectuur reageert op verwoesting faculteit

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-05-2008

Door de brand die gisteren en vannacht woedde op het terrein van de Technische Universiteit Delft, kan de faculteit Bouwkunde als verloren beschouwd worden. De brandweer heeft het gebouw, een ontwerp van Van den Broek en Bakema uit 1961, gecontroleerd laten uitbranden. Een deel van het complex is inmiddels ingestort.

BNA geschokt
De grote uitslaande brand is hard aangekomen bij de Bond van Nederlandse Architecten. De BNA heeft daarom direct een steunbetuiging gestuurd naar decaan Wytze Patijn en heeft daarin zijn hulp aangeboden. De Bond van Nederlandse Architecten inventariseert op dit moment welke hulp het hardst nodig is.

Dinsdag aan het einde van de dag werd bekend dat het gebouw van de faculteit Bouwkunde (een ontwerp van Van den Broek en Bakema uit 1961) niet meer te redden is. De BNA spreekt van een groot verlies voor de architectuurwereld.

“Een groot deel van de Nederlandse architecten heeft zijn opleiding genoten in Delft. Met de brand is niet alleen een gebouw van architectuur-historische waarde verloren gegaan, maar ook een schat aan kennis in de vorm van boeken, afstudeerdocumentatie en naslagwerken.”

Gedupeerden
Voor de huidige bouwkundestudenten moet gezocht worden naar vervangende studiefaciliteiten. BNA-lid KOW Architectuur heeft inmiddels vijftig afstudeerplaatsen aangeboden voor gedupeerde studenten op hun vestigingen in Den Haag, Amsterdam en Eindhoven.

De TU is nu vooral druk doende ruimte te zoeken voor de studenten Bouwkunde, waarschijnlijk voor een deel in tenten. Het huidige collegejaar loopt nog drie tot vier weken.

Zeldzame collecties verloren
Veel bouwkundig en architectonisch werk is verloren gegaan. Veel klein behuisde studenten hadden studiemateriaal, zoals maquettes, in het gebouw opgeslagen.

In de bibliotheek van de faculteit bevinden zich zeldzame collecties architectuurboeken, -tijdschriften en -tekeningen van Nederland. Het is onduidelijk of al dat erfgoed als verloren moet worden beschouwd. Met meer dan 40.000 boeken geldt de bibliotheek van de bouwfaculteit als het belangrijkste Nederlandse documentatiecentrum op het gebied van architectuur, naast het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.

Ook over het lot van de uitgebreide meubelcollectie, waaronder honderden stoelen, bestaat nog geen zekerheid. De collectie, ontworpen door beroemde internationale architecten, is ruim vijftig jaar oud.

Grote tentoonstelling
Volgens studenten zou donderdag in het pand een tentoonstelling van beroemde architecten worden geopend. Te zien zou zijn een deel van de beroemde stoelencollectie en tachtig bijzondere maquettes, onder meer van de Russische avant-garde architect Melnikov, van Jean Prouvé, Le Corbusier, Loos, Duiker en Frank Lloyd Wright. Ook zou er een deel van de collectie van tachtig schaalmodellen van Gerrit Rietveld, die de afgelopen jaren heeft rondgereisd, worden getoond.

Een bijzondere plek op de expositie ’Architecture collections – past, present & future’ was ingeruimd voor een deel van de collectie Sluyterman, die beheerd wordt door het Techniek Museum van de TU Delft. Karel Sluyterman (1863-1931) bouwde als Delftse hoogleraar decoratieve kunst een omvangrijke collectie antieke voorwerpen op (jugendstil, Gouden Eeuw en oriëntaals).

Jarenlang heeft deze verzameling verborgen gelegen in de kelders, daarna was deze opgeslagen in het centrale depot. Nu zou een aantal voorwerpen voor het eerst worden getoond in de tentoonstellingsvitrines van de faculteit. Gisteravond was nog niet duidelijk hoeveel van deze collecties verloren is gegaan.

Video:
Bekijk hier filmmateriaal van het uitgebrande pand dat deels instort.

Bron: De Telegraaf | Trouw | GeenStijl

Lees meer op Bouwwereld.nl:
Bouwwereld reageert op verwoesting faculteit

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.