Deze zomer komt aan de rand van de wijk Zwanenveld in Nijmegen de langste betonnen 3D-geprinte loopbrug te liggen. Rijkswaterstaat innoveert en wil ervaring opdoen met de mogelijkheden van 3D-printen. Samen met ontwerper Michiel van der Kley is een loopbrug ontwikkeld. Rijkswaterstaat draagt zorg voor de bouw van de brug. Het onderzoek naar de constructieve veiligheid van de 3D-geprinte brug gebeurt op de TU Eindhoven.
Minder materiaal nodig
3D-printen met beton biedt milieuvoordelen: zo is minder materiaal nodig, doordat de betonprinter alleen beton toepast daar waar het nodig is. Daarnaast is het efficiënter omdat het ontwerp, de mal, met slechts wat kleine aanpassingen hergebruikt kan worden voor andere nieuwe bruggen.
Overspanning van 28,5 meter
De loopbrug heeft een overspanning van 28,5 m en een breedte van 3,6 m en zal in delen worden geprint. Deze delen worden vervolgens op locatie in elkaar gezet. De brug komt in plaats van een verouderde houten brug in de Nijmeegse Geologenstrook in de wijk Zwanenveld van stadsdeel Dukenburg. Volgens planning wordt de 3D-geprinte brug in de zomer van 2019 geplaatst.
European Green Capital
Nijmegen was in 2018 de eerste Nederlandse stad die zich European Green Capital mocht noemen. Het Green Capital-jaar zorgde voor veel extra aandacht voor duurzaamheid in de stad. In dit kader heeft Rijkswaterstaat besloten de 3D-geprinte brug te plaatsen in Nijmegen.
Foto: Picture Pim Feijen
In 2017 werd in Gemert de 1e 3D-geprinte brug geopend. Bekijk hier de video
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.