Hoe komt een goede tuin tot stand en wie moet je daarvoor inschakelen? Een kwalitatieve tuin past bij de gebruiker als een warme jas: hij moet functioneel zijn, voldoen aan de wensen en eisen, betaalbaar en duurzaam zijn in de toekomst. Een erkende tuinarchitect kan hieraan een waardevolle bijdrage leveren.

Tuinontwerp

In de eerste plaats begint het bij een degelijk tuinontwerp. De eerste vraag is: welk soort tuin wil de gebruiker? Een landschappelijk karakter, een designtuin of een natuurlijk tuin. En wat wil je erin doen: relaxen, spelen of tuinieren. Een goede tuinarchitect helpt je met het geven van de antwoorden. Dit betekent de goede vragen stellen tijdens het intakegesprek waarna er een helder ontwerp kan worden opgesteld.

De meeste hoveniers hebben een (v)mbo opleiding genoten. Het ambitieniveau van de opdrachtgever is bepalend of hij een hovenier of een tuinarchitect inschakelt. Laatstgenoemde heeft een academische opleiding gevolgd of een staatsexamen afgelegd. Een tuinarchitect zal over het algemeen beter in staat zijn om de tuin een kunstzinniger karakter te geven dan een hovenier.

Ontwerpcriteria tuin

Een tuinarchitect of hovenier moet in elk geval rekening houden met vijf ontwerpcriteria: de functionaliteit, wensen en eisen van de klant, betaalbaarheid, onderhoudsintensiteit en duurzaamheid. Een tuin waarin de tuinstoelen vlak voor het raam staan en de gebruiker wil een open uitzicht, is geen functionele tuin. Een tuinarchitect of hovenier behoort vantevoren te weten of iemand zijn tuinspullen wil opbergen in een blokhut met lessenaarsdak. Op die manier voldoet een tuin aan de wensen en eisen van een gebruiker.

Tekst: Marcel van Rijnbach
Foto: Tuinmeubelen.nl