De faalkosten in de bouw zijn volgens een onderzoek van USP Marketing Concultancy opgelopen tot 11,4 procent van de omzet. USP heeft de afgelopen jaren onderzoek verricht naar ‘faalkosten in de bouw’. In 2001 en 2005 werden de faalkosten in de bouw als percentage van de omzet nog op respectievelijk 7,7 procent en 10,3 procent ingeschat.
Mogelijke oorzaken van faalkosten liggen onder andere in de voorbereiding, het nakomen van afspraken en/of in de evaluatie van projecten. Alle directeuren van aannemers B&U, aannemers GWW, architecten, klussenbedrijven, installateurs en afbouwers is gevraagd hun mening te geven over deze mogelijke oorzaken. Het EIB schat het bouwvolume (B&U én GWW) in euro voor 2007 in op bijna 55 miljard. Dit zou betekenen dat ongeveer 6,2 miljard euro door faalkosten wordt verspild.
Faalkosten verder toegenomen
Bijna de helft van de directeuren (45 procent) uit de bouwsector geeft aan niet te weten hoe hoog de faalkosten in de bouw zijn (2005: 46 procent). De directeuren die wel een mening hebben omtrent de hoogte van de faalkosten schatten deze in op gemiddeld 11,4 procent van de omzet die in de bouw wordt gerealiseerd.
Net als in 2001 en 2005 schatten de (hoofd)aannemers B&U de faalkosten het laagst in (8,5 procent). In 2001 schatten de architecten de faalkosten het hoogst in met 8,8 procent, in 2005 waren dit de afbouwers (12,9 procent) en anno 2008 zijn dit de klussenbedrijven (13,3 procent). Opvallend is verder dat alleen de afbouwers een daling van de faalkosten zien.
Oorzaken
Gebrekkige communicatie en te weinig partnerships wordt gezien als de grootste oorzaken van faalkosten Uit het onderzoek blijkt dat er ten opzichte van 2005 weinig verbeterd is. Zo zegt een ruime meerderheid (62 procent) dat werken nog steeds onvolledig en slecht worden voorbereid, waardoor veel technische aanpassingen en veranderingen nodig zijn tijdens de uitvoering. Verder vindt 60 procent van de directeuren dat er meer met vaste partners moet worden gewerkt, zodat afstemmingsfouten kunnen worden beperkt.
Tenslotte zegt de helft dat er te weinig projectevaluaties plaatsvinden (54 procent) en dat partijen in de bouw hun afspraken slecht nakomen (52procent). Uit een ander onderzoek van USP uit oktober 2007 bleek ook al dat gebrekkige (gegevens)uitwisseling en communicatie, alsmede onvoldoende aandacht voor de uitvoerbaarheid tijdens de ontwerpfase de belangrijkste oorzaken van faalkosten zijn.
Bron: USP Marketing Concultancy
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.