Nederlandse architecten werken mee aan de bouw van een nieuw vliegveld in opdracht van China, de renovatie van een gebouw opgedragen aan de oud-Albanese communistisch leider Enver Hoxha en het ontwerp voor een museum in opdracht van een Russische oliebaron. Terwijl in Nederland kritiek is op de omgang met mensenrechten in Rusland en China, zijn Nederlandse architecten daar in trek. Wat is de impact van je werk als architect op de samenleving, wat je maatschappelijke verantwoordelijkheid? Onderwerp voor een discussie in De Balie op 29 mei.
Naar aanleiding van het nieuwe boek De avant-gardisten van Sjeng Scheijen over avant-garde kunst in Rusland bespreken twee architecten, een kunstcriticus en de auteur of architecten en kunstenaars ook verantwoordelijk zijn voor waar het met de samenleving heengaat. Ze onderzoeken de betekenis van impact, leefbaarheid en schoonheid, de relatie met politiek en kijken op welke manier kunst en architectuur juist kan bijdragen aan een vrijere samenleving. Kun je je vasthouden aan je idealen, zonder onderdeel van het systeem te worden? Met:
- architect Stephan Petermann werkt bij OMA en is betrokken is verschillende projecten en onderzoeken in China. Daarnaast geeft hij les in China.
- architect Sanne van der Burgh van MVRDV is betrokken bij projecten in de Balkan, Indonesië en de Golfstaten.
- Kunstenaar Kate Sinha vormt samen met Stefan Ruitenbeek de Keeping It Real Art Critics (KIRAC). KIRAC is bekend om hun confronterende filmpjes met kunstkritiek.
- Sjeng Scheijen is slavist, kunstkenner en schrijver van het boek De avant-gardisten.
Op woensdag 29 mei om 20:30 uur in de Balie in Amsterdam.
Kijk voor meer informatie op www.debalie.nl.
Beeld: Voormalig museum Enver Hoxha in Tirana, waarvoor MVRDV een transformatie-ontwerp maakt.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.