Het huis op de Tilburgse rotonde dat meedraait met het verkeer is gereed. Het kunstwerk van John Körmeling heeft inmiddels ook al een voor- en achtertuin. Ook de rails, waarover het huis zijn dagelijkse rondje afwerkt, liggen er ook al. Het huis heeft een staalconstructie die is bekleed met baksteenstrips en dakpannen.
In Tilburg is het huis al jaren het gesprek van de dag. Te duur, vindt de een. Te gevaarlijk, zegt een ander. Belachelijk en onzinnig, meent een derde. Körmeling: “Als het eenmaal klaar is, vindt bijna iedereen het prachtig.”
Met het draaiende huis zal het net zo gaan, denkt hij. Er is nu al een levendige belangstelling. Flor Broes, de Belgische voorman van het staalbedrijf, zegt: “Er was hier een man. Hij vroeg wat zo’n draaiend huis moet kosten. Hij wil ook zo’n huis.”
Eindelijk opdrachten
De 56-jarige Eindhovense kunstenaar, opgeleid als architect kreeg links en rechts prijzen voor zijn baanbrekende ideeën op het gebied van architectuur en ruimtelijke ordening. Maar Körmeling kreeg nooit iets uitgevoerd. Zijn wonderbaarlijke ideeën leken slechts te functioneren binnen de muren van musea en kunstinstellingen Toen, eerst wat klein spul, het Theehuis in Breda, vervolgens het roterende rotondehuis. Toen kwam de opdracht om het feestelijke ontmoetingspunt te ontwerpen voor een aantal nieuwe hsl-stations.
Wereldtentoonstelling
Later kreeg hij de opdracht het Nederlandse paviljoen te bouwen voor de Wereldtentoonstelling in 2010 in Sjanghai. Een prestigieus object waar tien miljoen euro mee is gemoeid en waarvoor hij gerenommeerde architecten als Ben van Berkel achter zich liet. Hoe dat kan? “Het was simpelweg het beste ontwerp. Ze wilden een vrolijk en feestelijk ontwerp. Mijn plan ‘Happy Street’ sluit daar precies op aan.”
Wie leven in de brouwerij wil, moet bij Körmeling zijn.
Sneller draaien
Geen wonder dat de architect en kunstenaar wel wat kon met de opdracht voor een werk op de rotonde van de uitvalsweg naar De Efteling. Tilburg, kermisstad nummer één. Dat vroeg niet om een kunstwerk, maar om een attractie. Het draaiende huis, opgetrokken uit staal, draait langzaam over de rotonde. In twintig uur wordt een draai van 360 graden gemaakt. Aanvankelijk wilde Körmeling het huis sneller laten draaien, zelfs zo snel dat het met het verkeer zou meedraaien. “Het zou verkeersonveilig zijn. Maar sneller had toch niet gegaan. Je zou de elektromotor in de soep draaien.”
Oversteken
Aanvankelijk had Körmeling het idee dat in het huis mensen zouden kunnen wonen. Maar ook dat idee bleek niet haalbaar omdat de bewoners dan steeds de drukke rotonde over zouden moeten steken. Inmiddels heeft het vlak bij de Hasseltrotonde gelegen hotel restaurant De Postelse Hoeve geïnformeerd naar de mogelijkheden het huis af en toe te kunnen gebruiken voor speciale ontvangsten.
Bron: Brabants Dagblad
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.