Daylight Award 2008

Daylight Award 2008

Daglicht en duurzaam gaan goed samen. Daglicht is immers de enige, echt duurzame lichtbron. Daarom is er de Daylight Award. Deze tweejaarlijkse competitie geldt voor projecten waarin een optimum heerst tussen daglichttoetreding, gebruik van kunstlicht en het overige gebouwontwerp. De prijs wordt uitgereikt in de categorieën utiliteitsbouw en woningbouw.

Toch kunnen er ook nadelen kleven aan daglicht. Ondeskundig toegepast, maakt daglicht gebouwen warm, ontstaat er hinder door verblinding of problemen met privacy. Deskundig toegepast ontstaan gebouwen die gebruikers als prettig en stimulerend ervaren.

ArchitectuurNL en Bouwwereld organiseren samen met Stichting Living Daylights en VNU Exhibitions de Daylight Award 2010. Architecten, opdrachtgevers, bouwfysici, projectontwikkelaars en adviesbureaus kunnen projecten aandragen voor de Award.

De eerste winnaar van de Daylight Award was in 2008 architectenbureau cepezed in Delft. Hun winnende ontwerp was het al vaak gelauwerde kantoorgebouw Westraven van Rijkswaterstaat in Utrecht.

Inzendingen

Dat daglichttoetreding twee jaar geleden ook al volop in de belangstelling stond, bleek uit het aantal inzendingen voor de Daylight Award 2008. Niet minder dan 44 gebouwen kreeg de jury te beoordelen. Stuk voor stuk innovatieve gebouwen waarin daglichttoetreding een centrale rol speelde. Ondanks de hoogwaardige kwaliteit van de inzendingen, stak Westraven volgens de jury met kop en schouders boven de vier andere genomineerde projecten uit.

Nominaties Daylight Award 2008

De nominaties voor de Daylight Award 2008 waren het Forumgebouw Wageningen (Quist Wintermans Architekten), kantoorgebouw Westraven (cepezed), Daylighthouse Almere (Mirck Architects), Pastoraal Centrum De Ark, Hendrik-Ido-Ambacht (EGM architecten) en de Faculteit der Letteren van de Universiteit Utrecht (Marx & Steketee architecten).

Stichting Living Daylights

De Stichting Living Daylights promoot een goede toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. Ze vindt dat daglicht een essentieel en prikkelend onderdeel van architectuur, stedenbouw en landschap moet vormen.

Hiertoe wil de Stichting Living Daylights niet alleen architecten, vormgevers en stedenbouwkundigen wijzen op de vele mogelijkheden van daglicht, maar tevens opdrachtgevers, beleidsmakers en het overig publiek bewust maken van het belang van een goed gebruik van daglicht.

Door ontwerpers te inspireren, opdrachtgevers uit te dagen en gebruikers te verrassen, streeft de Stichting Living Daylights naar een gezonde en duurzame gebouwde omgeving met een bijzondere architectonische kwaliteit.

Meer over de stichting Living Daylights