Hoe breng je een gebouw in beeld? Wat is een goede plaat? En: is het mogelijk om in één iconisch beeld de hele ziel van een gebouw vast te leggen? ArchitectuurNL sprak met architectuurfotograaf Gerard van Beek over de uitdagingen van zijn vak. Opvallend aan zijn exterieurfoto’s zijn de Hollandse luchten en bij interieurfoto’s de mensen. Beide zijn grillige factoren maar geven de beelden een extra dimensie, die ook architecten weten te waarderen.
Verbinding tussen documentaire en reclame
Architectuurfotografie is de verbinding tussen een documentaire en reclame. Je wilt het gebouw recht doen, documenteren, maar ook een positief beeld creëren. Dat is altijd een compromis tussen zo dicht mogelijk bij de realiteit blijven en sfeer creëren. Want dat is uiteindelijk het doel: je wilt de essentie vastleggen.
Optimaal licht in architectuurfotografie
Om dat te bereiken werk ik met optimaal licht en toon ik een gebouw vanuit verrassende gezichtspunten. De sfeer die ik zo creëer moet recht doen aan de wijze waarop gebruikers een pand zien. Dat is overigens een heel proces. Al fotograferend probeer ik een gebouw te ontleden en tot de essentie door te dringen. Hoe zo’n fotoserie gestalte krijgt, is daarbij niet op voorhand te zeggen. Eerst loop ik langs het gebouw en beschouw ik het van een afstand.
Hollandse luchten
Naarmate ik dichterbij kom en naar binnen ga, is het vaak een overweldigende ervaring. Waar begin ik? Wat wil ik vastleggen? En, vanuit welke hoek? Tal van vragen komen in me op terwijl ik begin met de hele wereld in beeld, langzaam steeds verder inzoom en probeer om de indrukken te ordenen. Zo vormt zich langzaam het verhaal dat ik in beeld wil vangen. Opvallend aan mijn exterieurfoto’s zijn de Hollandse luchten, en bij interieurfoto’s de mensen die in mijn beelden figureren. Beide geven een extra dimensie.
Dynamiek
Natuurlijk zijn het grillige factoren. Zowel bij het weer als bij voorbijgangers weet je niet wat er over vijf minuten gebeurt. Dat is ook de reden waarom ik vaak langere tijd op een positie blijf staan. Ik wil het momentum vastleggen. De dynamiek van die paar seconden vereeuwigen. De actie en interactie maakt foto’s spannender en gelukkig vragen architectenbureaus ook in toenemende mate om persoonlijker fotografie omdat het de menselijke maat toont. Juist die externe elementen kunnen een beeld versterken. Zon, wolken en licht geven sfeer. Niet ieder gebouw dat ik voor mijn lens heb is namelijk iconisch, maar door te spelen met de omgeving en een project in een bredere context te plaatsen kan je het naar een ander niveau tillen. Dat doe ik ook door evenwicht te creëren. Waar ik op doel is een foto die in balans is, die zelfs als hij klein is goed blijft doordat de lijnen ‘overeind’ blijven.
Tekst en fotografie: Gerard van Beek
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.