Monumentale fotografie van Jannes Linders

Architectuurfotografie

Monumentale fotografie van Jannes Linders

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-09-2016

Architecten kennen Jannes Linders vooral van zijn architectuurfotografie maar hij maakt ook vrij werk. Voor ArchitectuurNL maakte hij een bijzondere fotoselectie, atypisch voor een architectuurfotograaf. Geen Top 10 of een The Best Of-compilatie, maar een zeer persoonlijke keuze uit zijn werk, rond het thema Monumentaal. Deze foto’s zijn niet gemaakt voor architecten, maar gaan wel degelijk over landschap, architectuur, tijd en de fotografie van Jannes Linders

Voor gespecialiseerde fotografen ligt het voor de hand om voor een artikel onder eigen naam voor een architectuurblad een serie “the best of” samen te stellen. Vol klinkende architectennamen, verrassende camerastandpunten, de mooiste lichten en luchten, de meest kleurrijke schemeringen.

Monumentaal

Ik stelde een wat meer experimentele serie-met-grote-sprongen samen als mijn bijdrage. Niet eerder gepubliceerd werk met Monumentaal als het sleutelwoord in mijn keuze. Het zijn Monumenten in de geschiedenis, voor de architectuur, voor het cultuurlandschap en daarbij ook Monumenten voor mij persoonlijk. Naar eigen goeddunken en vermogen sleep ik door de decennia heen ideeën, gereedschappen en technieken aan en af.

In deze serie komt analoog en digitaal samen door zeer diverse camera’s en hybride technieken. In mijn foto’s zie ik zowel de grote kwaliteiten als de beperkingen van een ontwikkelde visie en techniek, van context in de architectuur en van de wisselende invloeden van tijd, politiek en economie. Ik maak driftig gebruik van tradities en clichés en kom al onderzoekend met eigen vondsten.

Duitse Keizerrijk

De monumenten van het Duitse Keizerrijk laten de beeldtaal, het vernuft en de bouwmaterialen zien om die Duitse eenwording van 1871 tot 1918 van een stevig fundament te voorzien. De onsloopbare Hamburgse bunker uit de Tweede Wereldoorlog is nu in gebruik als een zonne-energiecentrale (een project van de Internationale Bauausstellung IBA Hamburg). Speicherstadt ligt nu in een compleet herontwikkeld Hafencity Hamburg gebied en staat sinds 2015 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Wordt vervolgd.

Tekst en fotografie: Jannes Linders

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 4 van 2016

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.