Architectuur in Nederland wordt sinds 1988 jaarlijks uitgegeven als overzichtswerk en inspiratiebron voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is. In deze 35e editie geeft een driekoppige redactie een beschouwing van het afgelopen architectuurjaar in de vorm van essays, alsmede een selectie van opzienbarende projecten die de stand van het vak weergeven.
De redactie van het jaarboek 2022 / 2023 bestaat uit Teun van den Ende (oprichter Werkplaats Erfgoed, zelfstandig onderzoeker, schrijft voor o.a. Vers Beton en is adviseur in ruimtelijk beleid), Uri Gilad (medeoprichter en partner Office Winhov) en Arna Mačkić (medeoprichter studio L A).
Lancering
Tijdens de lancering op 23 mei bij Pakhuis de Zwijger blikt de redactie terug op de meest baanbrekende projecten en ontwikkelingen van 2022. Samen met verschillende gasten gaan ze in gesprek over dé thema’s van het afgelopen architectuurjaar. Bijvoorbeeld de uitdagingen rondom verdichting, bijzonder opdrachtgeverschap en de kansen voor jonge architectenbureaus om zich te ontwikkelen en zodoende het vakgebied te vernieuwen.
Over de sprekers
Uri Gilad startte in 2013 samen met Jan Peter Wingender en Joost Hovenier het architectenbureau Office Winhov. In zijn werk richt hij zich op duurzame woningbouwontwikkelingen, de herbestemming en uitbreiding van bestaande gebouwen en programma’s in de driehoek ‘hospitality’, cultuur en commercie. Naast zijn betrokkenheid bij de bureauprojecten neemt Uri deel aan uiteenlopende culturele initiatieven en geeft hij les aan de Academie van Bouwkunst.
Teun van den Ende is opgeleid als architect en werkt als freelancer in het architectuurdomein. Daarnaast schrijft en redigeert hij artikelen over stedelijke ontwikkeling en architectuur bij Vers Beton. Dit journalistieke platform richt zich op de harddenkende Rotterdammer. Sinds 2019 vormt hij een de driekoppige redactielid van het Architectuur Jaarboek.
Arna Mačkić is architect en mede-oprichtster van Studio L A en het voormalige hoofd van Architectural Design van de Gerrit Rietveld Academie. Mačkić’s projecten hebben vaak betrekking op inclusie- en uitsluitingsmechanismen, vluchtelingen, collectieve identiteit en het publieke domein. Ze streeft ernaar om architectuur te gebruiken als een verbindende stem, die de wonden van het verleden kan helen zonder de littekens weg te poetsen. Dit is ook het onderwerp van haar boek Mortal Cities & Forgotten Monument (Park Books, 2016). Daarnaast maakt Mačkić deel uit van Bosnian Girl, een collectief dat campagne voert voor een inclusieve geschiedschrijving en herdenking van de genocide in Srebrenica in Nederland. Sinds 2019 is ze redactielid van Architectuur Jaarboek en lid van de Raad van Toezicht van de Jan Van Eyck Academie. Zij was één van de kandidaten voor de Prix de Rome 2022 Architectuur.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.