Het is 80 jaar geleden dat de Belgische architect Jacques De Weerdt overleed. Prachtige art nouveau huizen in zowel Antwerpen, Berchem als Borgerhout zijn van zijn hand, maar over de man zelf is weinig bekend. Om die reden gaat Alex Elaut, stadsgids en erfgoedkenner in de stad Antwerpen, van start met een boek over deze man en vraagt een ieder die meer informatie heeft, deze met hem te delen.
Jacques De Weerdt is geboren in Mechelen in 1867. Na tien jaar academie via de Belgische Spoorwegen kwam hij in Antwerpen terecht. Volgens Elaut realiseerde hij in de tien volgende jaren wel honderd huizen in de stad, maar over zijn opdrachtgevers en medewerkers is hoegenaamd niets bekend. Tijdens WOI vlucht hij naar Rotterdam maar wanneer hij terugkeert bouwt hij nog maar weinig. Bekend is dat hij na de oorlog in een psychiatrisch ziekenhuis terecht komt en in 1942 in Boechout is gestorven.
Boek over De Weerdt
Het boek zal gaan over het leven en het werk van de architect. Om kort aan te geven hoe bijzonder Jacques De Weerdt was, beschrijft Alex Elaut in de GVA (digitale Antwerpse krant) een viertal werken. Bijvoorbeeld de woning in de Marbaixstraat 27 in Antwerpen waar eigenaar Aloïs Huybrechts en zijn vrouw Louisa Peeters al zestig jaar wonen. Het huis is enorm goed bewaard gebleven.
Op de hoek van de Lange Lobroekstraat is De Dageraad te vinden. Een huis dat in 1907 werd gebouwd en waar Debora Lodewijckx inmiddels 20 jaar woont. Zij is nog steeds aan het renoveren. Aan de muren hangt carton pierre; een soort lineoleumbehang dat op gekerfd hout lijkt. Maar dat is het niet: het werd vroeger gewoon in een vorm gegoten.
De Transvaalstraat 30 in Berchem bouwde Jacques de Weerdt voor het 18-jarige meisje Anna Esther ‘Stella’ Tolkowsky; de dochter van een Russisch-Pools-Joodse diamanthandelaar. Het is een plek met enorm veel kleur en vooral de koepel is de moeite waard, meent de schrijver.
Tot slot haalt hij Quinten Matsy aan. Het eerste pand dat De Weerdt in de art-nouveaustijl bouwde. De insecten die verwerkt zijn in de balkons verwijzen mogelijk naar de legende van de put van Quinten Matsys op de Handschoenmarkt.
Meer gebouwen van Jacques de Weerdt zijn hier te vinden
Wie weet meer over De Weerdt?
Iedereen die meer informatie heeft over architect Jacques De Weerdt, de kunstsmeden van Quinten Matsy of over zijn familie, wordt verzocht een mail te sturen naar Alex.elaut@proximus.be.
Foto’s: Joris Herregods
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.