Al 35 jaar peilt ‘Architectuur in Nederland’ de staat van de architectuur in ons land. De uitgave van nai010 uitgevers geeft hiervoor een overzicht van de opmerkelijkste en meest toonaangevende gebouwen in Nederland. Daarnaast signaleert de redactie, bestaande uit Teun van den Ende, Uri Gilad en Arna Mackic, trends, thema’s en ontwikkelingen in de architectuur.
Een van de constateringen van de redactie is dat zich een koerswijziging in de architectuurpraktijk aftekent. Om deze koerswijziging te kunnen duiden, zijn de redactieleden in gesprek gegaan met architecten, opdrachtgevers en beschouwers. Om die reden is voor het thema van deze editie gekozen voor ‘Time to talk’.
Vakgenoten werd gevraagd hun licht te werpen op uiteenlopende onderwerpen die uit de vele ingezonden projecten naar voren kwamen. Bijvoorbeeld de autonomie van de architect die onder druk is komen te staan door de huidige nadruk op financiële haalbaarheid. Een ander onderwerp betrof de noodzaak om maatschappelijke en ecologische uitdagingen het hoofd te bieden.
Uitdagingen voor de architect van nu
De redactie vraagt zich af: Kan de architect, wiens invloed beperkt is, nog een verschil maken? Een klein aantal uitzonderlijke projecten bewijst dat dit inderdaad mogelijk is. Hiervoor is wel uitzonderlijk vakmanschap nodig evenals kennis van zaken, volharding en overtuigingskracht.
Maar dat niet alleen. De aanpak van de complexe vraagstukken van vandaag, zoals de klimaat- en de woningbouwcrisis, vergt een veelheid van inzichten die verder gaat dan die van architecten, opdrachtgevers en bouwers alleen. De architect moet ontwerpkracht inzetten om die veelheid aan inzichten toe te laten en om te zetten in sterke gebouwen: ruimtelijke voorstellen die het verschil maken.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.