Het boek: Paradijs van imperfectie van architect Violette Schönberger werd op 9 april gelanceerd in Pakhuis de Zwijger. Een toegankelijk geschreven architectuurkritiek met een brede blik op actuele ruimtelijk-maatschappelijke vraagstukken.
Architecten ontwerpen het decor van andermans leven. Dat is een verantwoordelijkheid die vraagt om reflectie en een levendig publiek gesprek. Maar in het Nederlandse publieke debat is er weinig aandacht voor architectonische vraagstukken. Discussies gaan zelden over hoe de stad wordt ervaren. Wat het betekent in een steeds drukkere stad te leven of wat het karakter is van de plekken waar we willen wonen en werken.
Dat moet anders, betoogt architect en stedenbouwkundige Violette Schönberger. Architectuur heeft een groot cultureel-maatschappelijk belang. Het is immers het enige vakgebied waarin de stand van de samenleving een concrete ruimtelijke vertaling krijgt.
Persoonlijke ervaring in het paradijs van imperfectie
In Paradijs van imperfectie koppelt Schönberger haar persoonlijke ervaringen uit het dagelijks leven in de stad aan haar professionele perspectief van ruimtelijk ontwerper. Het boek biedt een verfrissende blik op architectuur in relatie tot actuele maatschappelijke thema’s. Bijvoorbeeld de woonopgave, de inrichting van de openbare ruimte en de toekomst van de stad. In een toegankelijke stijl richt ze zich zowel tot vakgenoten als tot een breder publiek met een nieuw architectuur kritisch geluid over de ruimtelijk-stedelijke inrichting van Nederland.
Paradijs van imperfectie is verkrijgbaar bij nai010.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.