Licht Budget, een tailor made huis zonder gevelopeningen, won onlangs de Daylight Award 2012 in de categorie woningbouw. Het ontwerp is van architect Lars Courage. De ontwerpprincipes van Licht Budget klinken ook door in de architectonisch verantwoorde cataloguswoningen die zijn bureau Courage architecten in de markt wil zetten.
Gesloten gevels
Wie op Licht Budget in Almere afloopt, ziet een zwarte doos zonder gevelopeningen op een witte plint op een krappe kavel staan. Eenmaal binnen, blijkt dat daglicht tot diep de woning binnenringt door de openingen aan drie kanten van het dakvlak. De gesloten gevels zijn een idee van Courage en een slimme interpretatie van het Bouwbesluit. Wie het besluit vanuit het gelijkwaardigheidbeginsel én met de nodige overredingskracht richting ambtenaren flexibel aanpakt, komt in Almere een heel eind. Het resultaat is een extreem voorbeeld van een woning zonder gevelopeningen. Met dank aan wethouder Adri Duivensteijn c.s.
Licht Budget is fris, brutaal, innovatief en origineel, aldus de jury van de Daylight Award 2012. Courage architecten bewijst met dit huis dat ook voor een bescheiden beurs een uitzonderlijk, innovatief industrieel concept mogelijk is met daglicht in de hoofdrol. Het huis klopt in zijn situatie en sluit naadloos aan op de wensen van de opdrachtgever.
Oprecht blij
Een daglichtprijs winnen met een woning zonder gevelopeningen; architect Lars Courage is er oprecht blij mee. De uitverkiezing is wat hem betreft de voorlopige kroon op een conceptueel avontuur dat zeven jaar geleden begon in Apeldoorn. Daar bouwde hij uit staal en glas zijn kantoor annex woning: zwart van buiten en binnen, maar badend in daglicht en met ruim uitzicht door grote glasvlakken in de gevel. ‘Voor m’n veertigste wilden we een woning bouwen vanuit een filosofie waarin Christa (vrouw en zakenpartner, red.) en ik echt geloven. Voor mij is dat van binnen naar buiten ontwerpen in glas en staal en spelen met licht en zicht. In zijn eenvoud is ons huis een Gammahal met plusniveau. In zijn uiterlijk is het een stoer en tijdloos gebouw.’
Courage verwerkte hoogwaardig zonwerend glas in grote oppervlakken. Dat is duur. Omdat hij budgetgestuurd wilde bouwen, bracht hij het concept in balans door toepassing van staal en standaard gevelpanelen uit de hallenbouw. De bouwkosten liggen voor het kantoor op circa 1.300 euro per m2, de woning komt op ongeveer 900 euro per m2 (prijspeil 2007).
Doorontwikkeling
Tussen zijn eigen huis in Apeldoorn (2007) en Licht Budget in Almere (2011) is Courage druk geweest met de doorontwikkeling van zijn industriële woningbouwconcept. Concrete resultaten: vier woningen aan de Veenhuizerweg en 20 CPOG (collectief particulier opdrachtgeverschap) woningen in Apeldoorn, woning Kwakel in Wenum Wiesel, een burgemeesterswoning in Heerde en woonhuis Ripken in Almere.
Bag-a-box is een woonconcept in het kader van het project ‘Ik Bouw Betaalbaar in Almere’ (2009) waarbij starters de mogelijkheid krijgen particulier opdrachtgever van een woning te worden in het Homeruskwartier. Het concept is een samenwerking met Corus Star-Frame Solutions uit IJmuiden en Roelofs & Haase uit Rijssen. De Bag-a-box bestaat uit elementen uit de staalframebouw. Omdat de gevelbeplating ook van staal is, bestaat de mogelijkheid een huis in een baaierd van kleuren uit te voeren. De ver doorgevoerde standaardisatie maakt de woningen zeer betaalbaar.
Betaalbaar wonen
Courage heeft de ambitie een betaalbaar en architectonisch verantwoorde cataloguswoning te realiseren waarin licht en zicht een hoofdrol spelen. ‘Wat in staal en glas lijkt te lukken, is dat we een nieuwe standaard gaan neerzetten in betaalbaar wonen. Toepassing van deze bouwmaterialen bewijst dat je ook met relatief weinig middelen een onalledaagse woning kunt realiseren. Het is beslist niet dé oplossing van de problematiek van betaalbare starterswoningen omdat het concept moet passen, en dat is lang niet altijd het geval. Mijn ervaring is dat mensen een Bag-a-box verafschuwen of bewonderen. Er zit weinig tussen en dat is nou juist de gein. Architectuur moet iets teweeg brengen. Want wat is er triester voor een architect dan een huis neerzetten dat niets toevoegt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving?’
Tekst: Peter de Winter
Fotografie: Lars Courage
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.