Een Nederlandse ondernemer, getrouwd met een Poolse, was zo onder de indruk van de kuuroorden die AGS Architecten & Planners in Nijmegen en Valkenburg realiseerden, dat hij het bureau vroeg iets soortgelijks onder de rook van Warschau te bouwen. De opdracht kwam economisch gezien precies op het juiste moment en was meteen een van de grootste in het bestaan van AGS. Het Poolse avontuur is inmiddels goed voor 50 procent van de omzet.
Samenwerking over de grens
Sinds de economische crisis de sector als geheel bijna halveerde, ontkwam ook AGS Architecten & Partners (vestigingen in Heerlen en Amsterdam) niet aan een reorganisatie. Directeur Paul Timmermans zegt dat het bureau al in 2006 voorzag dat het omzetniveau van toen niet vol te houden was met als gevolg een afslanking van de vestigingen in Arnhem en Amsterdam. Het kantoor in Arnhem is inmiddels dicht, maar door een gelukkige samenloop van omstandigheden kon AGS in 2012 weer mensen aannemen en een vergaande samenwerking met het Poolse architectenbureau Miks Studio aangaan.
Kuuroordconcepten
AGS heeft afgelopen jaren in eigen beheer kuuroordconcepten ontwikkeld en gerealiseerd in onder meer Nijmegen en Valkenburg (Thermae 2000). Nooit met de bedoeling deze concepten in het buitenland uit te rollen, maar het toeval besliste anders. De kuuroorden bleken een springplank naar ondernemen over de grens.
Timmermans werd benaderd door Peter Jan Mulder, een Nederlandse ondernemer, die is getrouwd met een Poolse. Hij kwam met het verhaal dat er in Polen nauwelijks zwembaden, aquaparken en kuuroorden zijn terwijl de ‘gewone’ Pool in weekend en vakanties toch behoefte heeft aan vertier en ontspanning. Hij rook zijn kans en wilde er samen met AGS een sport- en wellnesscomplex gaan ontwikkelen. Het ondernemersplan is eenvoudig: Mulder beschikt aan de westkant van Warschau over grond en AGS levert kennis, expertise en ideeën.
Kansen in Polen
Het plan is inmiddels Adventure World Warsaw gedoopt. Het complex bestaat uit een waterpretpark (wellness), een pretpark met achtbanen (deels in de buitenlucht, deels overdekt), hotels en een entertainment village met onder meer disco’s, restaurant en winkels. Fase I loopt tot 2015 en behelst 200.000 vierkante meter gebouwen op 100 hectare. Als Fase II in 2020 is afgerond staat er meer dan de dubbele hoeveelheid gebouwen op bij elkaar 240 hectare.
Timmermans en mededirecteur Jo Jongen zien volop kansen in Polen. Er is niet alleen een ruime behoefte aan nieuwe onderwijsgebouwen, woningen en zelfs kantoren, ze worden ook daadwerkelijk gebouwd.
De megaopdracht kwam voor AGS precies op het juiste moment en groeide uit tot 50 procent van de huidige omzet. ‘We willen een gezonde basis in Nederland houden, maar als het Poolse avontuur niet op ons pad was gekomen, dan waren we nu geslonken tot een bureau met hooguit dertig man op de loonlijst. In plaats van afslanken, maken we nu een bescheiden groei door’, zegt Timmermans. In Heerlen is een architect in dienst genomen die aan de TU in Delft studeerde en aan het architectuurinstituut in Wroclaw. De man spreekt vloeiend Pools en goed Nederlands en combineert de competenties van Nederlandse en Poolse architecten.
Namens AGS werken er drie dagen per week een projectleider en architect in Warschau. Bij Miks Studio werken twee architecten en twee bouwkundig tekenaars. ‘Ze staan bij ons op de loonlijst, maar we hebben het bureau nog niet juridisch overgenomen. Dat is op termijn wel onze intentie, maar we moeten nog uitvlooien of dat lucratief en raadzaam is.’
Lokale overheden
Overigens is Miks Studio van meet af aan nauw bij de plannen betrokken. Belangrijkste reden is dat de studio nauwe contacten onderhoudt met lokale overheden. ‘Als je als Hollander zaken wilt doen in Polen, dan kan je niet zonder een Poolse architect die haarfijn weet wat de moraal en mentaliteit van het land en de markt zijn. Niet voor niets is er de term Poolse landdag. Wil je succesvol zijn, dan zal je hoe dan ook een hecht team moeten opbouwen dat bestaat uit Poolse mensen met een Nederlands soort ondernemerszin. Want de voertaal mag dan zakelijk en in het Engels zijn, de entre nous zijn in het Pools en daar kom je als Limburger niet mee weg.
Tekst: Peter de Winter
Beeld: AGS Architecten & Partners
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.