Supergaaf volgens Joeri van Ommeren

Inspiratie

Supergaaf volgens Joeri van Ommeren

Door: Peter de Winter | 20-10-2020

Voor Joeri van Ommeren, oprichter /eigenaar van VO-A (Van Ommeren Architecten) is de Lentloper een van de mooiste bouwwerken van Nederland. Als onderdeel van het landelijk programma Ruimte voor de Rivier is een overloopgebied rond het vroegere plaatsje Lent getrokken. Deze nevengeul verheft dit stukje Lent tot Veur-Lent, een eiland in het rivierpark. Hollandser kan niet: dit masterplan past in onze traditie om van water land te maken en andersom, gestoeld op pure ingenieurskunst.
Deze kunst is in project Ruimte voor de Waal in iedere vezel, tot in het kleinste detail terug te vinden. Dit laat De Lentloper prachtig zien, waarbij ik direct wil aantekenen dat deze brug bewijst dat uit ingenieurskunst ook ware schoonheid tevoorschijn kan komen.

De Lentloper

Door voor De Lentloper te kiezen, wil ik ook een statement maken. Bruggen krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. We hebben in Nederland een traditie van leven met water, maar als het om bruggen gaat hoor je vooral wat er niet deugt, terwijl bruggen architectonisch gezien toch een soort krenten in de pap zijn. Op het maken van een brug rust een nog grotere verantwoordelijkheid dan op gebouwen ontwerpen. Dat is gelijk ook het noodlot van een brug: hij is op de eerste plaats functioneel en moet zijn betekenis dus aan iets anders ontlenen. Ney+partners maakte een brug voor fietsers en voetgangers, met de auto als zeldzame gast. De brug is uitgelijnd op de Nijmeegse Stevenskerk, waardoor je op het moment van oprijden, direct de verbinding met de overkant voelt. Als automobilist heb je dankzij de verhoogde rijbaan bovendien optimaal zicht op het rivierpark; je wordt gedwongen af te remmen en je voelt je te gast op de brug en – in de grotere context – van dit dynamische landschap. Voor voetganger en fietser geldt hetzelfde.

Elegantie en robuustheid

Er zijn tal van redenen om op de brug te verblijven. Met de sublieme onderdoorgangen laat Ney je het landschap op eigenzinnige wijze zien. De horizon wordt ter plaatse van het doorzicht onder de rijbaan omlijst met elegante details rond het ‘gevormde’ rode klinkermaaiveld. Ter plaatse van de onderdoorgang weerkaatst het spiegelgladde beton het licht en geluid van het water. Adembenemend. De detaillering van goten, dilataties en armaturen laat de ervaring van Ney zien. Elegantie en robuustheid wisselen elkaar hierin af, waardoor de brug ondanks intensieve blootstelling aan gebruiker en de elementen de tand des tijds zal doorstaan.

Rivierpark

De Lentloper is een prachtig meubelstuk waar je enerzijds als gebruiker het omliggende landschap op ongekende wijze ervaart en dat anderzijds objectdienend is aan het prachtige rivierpark waarin het zich bevindt. Kijk je ernaar, dan zie je de betonnen aanlanding, klinkertjes in het wegdek, putdeksels en hekwerken aan weerskanten. Elementen die we allemaal goed kennen. Door de manier waarop Ney die elementen samenbracht, is het een onvervalst Nederlandse brug geworden, die nergens anders dan in Nijmegen op zijn plaats is. In al zijn eenvoud is het ontwerp honderd procent raak. Het ontwerp ontstijgt daarmee het dienende en dat is een prestatie van formaat. Daarom ook is De Lentloper voor mij een passend meubelstuk voor dit unieke landschap.”

Dit artikel is gepubliceerd in de rubriek Supergaaf in Bouwwereld nummer 5 van 2020. Hierin is een bouwprofessional aan het woord over zijn of haar favoriete gebouw of interieur.

Tekst: Joeri van Ommeren, Peter de Winter
Fotografie: Ruud Dilling

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.