Kleurrijk interieur gebouw Bloembollencultuur

Interieur, Materialen

Kleurrijk interieur gebouw Bloembollencultuur

Door: Petra Starink | 23-07-2015

Het ‘Gebouw voor de Bloembollencultuur’ in Heemstede, in de volksmond de Bulb genoemd is tussen 1924 en 1928 gebouwd, naar ontwerp van architect J. Zietsma in een sobere, strakke variant van de Amsterdamse School. De Bulb is onlangs gerenoveerd en opnieuw ingericht. Ingenieursbureau EversPartners was verantwoordelijk voor deze operatie. Het resultaat is een kleurrijk interieur  geworden met een winkel en catwalk.

Aanleiding voor de renovatie van het pand was dat EversPartners zijn intrek in het gebouw nam. Architect René Bos was verantwoordelijk voor het ontwerp: ‘Omdat we veel in retail doen, heb ik een winkel ontworpen bij de ingang waar de bezoekers binnenkomen, in onze huiskleur blauw. De catwalk leidt je naar de kantoorruimten. Voor de vloer is gekozen voor  Allura en Showtime van Forbo Flooring. Om te vermijden dat het een saaie kantoorvloer werd, heb ik kleuren uit de omgeving gebruikt zoals het groen van de velden achter het pand en het blauw van de Leidsevaart. Er is geprobeerd om het gebouw van binnen te openen. Bos: ’We wilden geen onderscheid tussen de verschillende bedrijven, maar grote open ruimtes.’

Baksteenarchitectuur

Het pand heeft een langgerekte, rechthoekige plattegrond en heeft in het midden een gedeelte dat aan voor- en achterzijde iets uitsteekt en hoger is opgetrokken. Het hele gebouw is in blokken van verschillende hoogte verdeeld, die elk een eigen functie hebben. De voorgevel heeft een representatief voorkomen, terwijl de achterzijde meer het bedrijfsdeel is. De muren zijn gemetseld in bruine baksteen in kettingverband, waarbij op verschillende plaatsen siermetselwerk is aangebracht. De voorgevel van het centrale trappenhuis heeft op de begane grond een brede rondboogportiek en op de verdieping vijf smalle, hoge vensters. De platte daken hebben een hoge borstwering met natuurstenen lijst. Het gebouw is van architectuurhistorische betekenis als representatief voorbeeld van baksteenarchitectuur uit de jaren twintig van de 20ste eeuw. Het staat sinds 1998 op de Rijksmonumentenlijst.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.