Nieuw interieur hoofdkantoor Omroep Brabant

Actualiteiten, Interieur, Nieuws

Nieuw interieur hoofdkantoor Omroep Brabant

Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-07-2024

In opdracht van Omroep Brabant ontwierp TenBrasWestinga het nieuwe interieur voor het hoofdkantoor. In het bestaande kantoorgebouw in Son werden drie verdiepingen verbouwd tot een eigentijdse, flexibele en toekomstbestendige werkomgeving. Het ontwerp is geïnspireerd op het Brabantse landschap met zijn dorpse steden en stadse dorpen, de zogenaamde ‘tapijtmetropool’: het landschap van Brabant als een bont mozaïek.

Op het hoofdkantoor van Omroep Brabant worden zowel radio- als tv-uitzendingen gemaakt. Het interieur stimuleert de onderlinge communicatie en nodigt uit tot spontane ontmoetingen tussen de verschillende afdelingen. De dynamiek die hoort bij het werk van Omroep Brabant is er voelbaar.

Landschap

Aan de hand van verschillende thema’s is het Brabantse landschap vertaald naar een basis met verschillende vloerafwerkingen en plafondvelden. Daarbinnen bevinden zich als kleurige ‘landmarks’: de vergaderruimten en concentratiecellen. Tussen deze verschillende plekken lopen informele routes en afwisselende paadjes.

Het ontwerp is kleurrijk en rijk aan materialen, zonder overdadig te zijn. De basis is rustig en licht. Op elke verdieping zijn delen van het plafond verwijderd en in kleur gespoten. Samen met de gekleurde wanden en de grafische prints van de ‘landmarks’ maakt dit elke verdieping bijzonder.

Slim en gezond

Zowel op gebouwniveau als in het interieur was vanzelfsprekend grote aandacht voor circulariteit en duurzaamheid. Wat behouden kon blijven is behouden. Waar mogelijk zijn bestaande wanden blijven staan, glazen puien en (geluidwerende) deuren werden hergebruikt op nieuwe posities en er is niet gestuct. Ook voor het meubilair heet de architect gekozen voor zo veel mogelijk hergebruik, aangevuld met circulaire en duurzame producten. Zowel in productie als in onderhoud en levensduur.

Frisse lucht, een prettige temperatuur, veel (dag)licht, veel groen en een goede akoestiek dragen verder bij aan een gezonde werkomgeving. Door nieuwe ramen in de gevel te maken en wanden weg te halen is er nu veel meer daglicht in het gebouw. De akoestiek is verbeterd, onder andere door toevoeging van doeken met grafische ontwerpen die onderdeel zijn van het interieurontwerp. Het groen is zoveel mogelijk met echte planten ingevuld en wordt door een externe partij onderhouden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.