St. Bonifatiuscollege Utrecht weer up-to-date

Actualiteiten, Interieur, Nieuws, Project kort

St. Bonifatiuscollege Utrecht weer up-to-date

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-02-2024

Het St. Bonifatiuscollege in Utrecht vierde onlangs haar 100-jarige jubileum. Om haar rijke verleden te eren en zich voor te bereiden op een mooie toekomst, onderging het schoolgebouw een grondige renovatie en uitbreiding. LIAG maakt met het ontwerp het Boni niet alleen duurzamer (bijna energieneutraal), maar ook klaar om een groeiend aantal leerlingen te huisvesten in een kwalitatief hoogwaardige en comfortabele omgeving.

Het ontwerp van het vernieuwde St. Bonifatiuscollege door LIAG bouwt voort op de geschiedenis van de school. Zo zijn de karakteristieke gevels uit de jaren 1960 bewaard gebleven en siert metselwerk met betonnen raamkozijnen het hoofdgebouw. Om het authentieke karakter van dit hoofdgebouw te behouden, is onder andere de gebouwschil van binnenuit geïsoleerd.

Respect voor het verleden

Het hoofdgebouw is aan de achterzijde uitgebreid met een lichte, ruime aula en extra onderwijsruimten erboven. Bij de uitbreiding is het verleden maximaal gerespecteerd. Zo is de voormalige, roodbruine bakstenen buitengevel van het hoofdgebouw van binnen in het zicht gelaten en geeft zo sfeer aan de ruimte. Tegelijkertijd is het bestaande deel visueel gescheiden van het nieuwe met een daklicht en beloopbaar glas op elke verdieping over de volledige lengte van de aanbouw. De nieuwe gevels aan de binnenplaats zijn transparant, en hebben een rasterpatroon dat is geïnspireerd op de gevels uit de jaren 1960.

Een van de vleugels aan deze binnenplaats, waar oorspronkelijk de gymzalen van Boni waren te vinden, is vervangen door een nieuwe onderwijsvleugel van twee verdiepingen. Om de bestaande fundering met verdiepte fietsenstalling te behouden, is deze vleugel opgetrokken uit hout; dit inclusief houtskeletbouwelementen. Lichtgewicht en met een kleine ecologische voetafdruk.

Bij de andere onderwijsvleugel is de traditionele indeling met te smalle klaslokalen aan één kant van een lange gang veranderd door gang en lokaal samen te voegen. Tevens is een gang met werkplekken ernaast gecreëerd. Deze uitbreiding maakt het mogelijk om dit gebouwdeel optimaal te benutten.

Interieur met moderne twist

Het interieur is overgegaan van een traditioneel onderwijssysteem naar een clustering van vakken. Elk cluster biedt ruimte voor zowel instructie als leerpleinen die het zelfstandig of samenwerken faciliteren. Verder zijn er tussen de lokalen specifieke ruimtes te vinden, waar leerlingen in stilte kunnen studeren of docenten kunnen werken.

Elk cluster biedt een herkenbare en inspirerende leeromgeving. Het Kunst & Cultuur-cluster ligt vlak bij de ingang en de aula, waardoor tentoonstellingen goed zichtbaar zijn. Het Bèta-cluster heeft een dakterras dat ook ingezet kan worden voor buitenonderwijs. Het talen-cluster is direct verbonden met de mediatheek/open leercentrum, dat vormgegeven als een glazen box een heuse eyecatcher is. Daarbij straalt het interieur een gezellige, huiselijke sfeer uit.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.