Maak investeren in schoonheid rendabel

Maak investeren in schoonheid rendabel

Interview
Door: Peter de Winter | 26-10-2011

De grootste vergissing die architecten maken, is geen liefde voelen voor wat er staat, vindt Frank Bijdendijk. Niet vreemd, want renoveren staat nog steeds laag in aanzien. “En dat moet dus anders, maar dan moet de regelgeving voor vastgoed op de schop en de professionele kennis over renoveren systematisch bij elkaar gebracht en rondgebazuind worden.”

Als huisvester hield Frank Bijdendijk van de Amsterdamse woningbouwvereniging Stadsgenoot zich zowat drie decennia bezig met bouwen en beheren van ruimtes waarin mensen leven. Hij deed dit omdat goede huisvesting voor de meeste mensen ontzettend belangrijk is. Van sober en doelmatig moet hij niets hebben. “Dat is een achterhaalde opvatting die stamt uit een periode dat verbeelding en wonen niet samen mochten gaan.”

Monumentale status

In dat verband wijst hij graag naar ‘Het schip’, de corporatiewoningen die rond 1920 gebouwd werden in de Spaarndammerbuurt. Die woningen hebben nu een monumentale status. “Terecht”, zegt Bijdendijk. “Ze zijn prachtig en dat past bij mijn opvatting dat je mooie huizen moet maken als mensen daar gelukkig van worden.” Volgens hem is er niets mooier dan je eigen individuele wensen op het gebied van wonen kunnen realiseren door ruimtes naar je hand te zetten. Niets is immers beter dan in een omgeving verkeren waarmee het individu zich kan vereenzelvigen.

Schoonheid creëren

Bijdendijk moet niets hebben van sober en doelmatig. Volgens hem heeft een corporatie, ook in deze zuinige tijden, de opdracht schoonheid te creëren. “Je hebt het over investeren en dat is niets anders dan nu geld uitgeven om straks terug te verdienen. De vraag is dus eigenlijk of je investeren in schoonheid rendabel kunt maken. Ik geloof van wel. Waar het om gaat, is of schoonheid gewaardeerd wordt door bewoners en passanten en niet wat professionals ervan vinden. De vraag is wat of de man in de straat, de klant van de corporatie, de burgers van Nederland vinden van schoonheid en welke vorm ze waarderen.

De integrale tekst van dit interview staat in ArchitectuurNL #06. Klik hier voor een gratis kennismakingsexemplaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.