Aan de slag met circulariteit in de bouw

Kennis

Aan de slag met circulariteit in de bouw

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-02-2022

Nederland groeit. Zowel als het gaat om de economie als om het bevolkingsaantal. Om al die mensen en bedrijven een dak boven het hoofd te bieden, moet er voortdurend gebouwd worden. Kijk alleen maar naar het voornemen om in 2030 een miljoen extra woningen in ons land te hebben gerealiseerd. Bouw is dus hard nodig, maar het is wel belangrijk om te kijken naar hoe er gebouwd wordt. Het wordt immers steeds duidelijker dat we niet op oude voet kunnen doorgaan en dat verduurzaming centraal moet staan in alles wat we doen. Niet vreemd dus dat circulariteit in de bouw momenteel een hot topic is.

Bouw is nodig, maar wel kijken naar de manier waarop

De huidige woningmarktcrisis maakt duidelijk hoe belangrijk de bouwsector is. Na eerst tijdens de kredietcrisis grotendeels stilgevallen te zijn en vervolgens de afgelopen jaren behoorlijk gehinderd te zijn door de stikstofcrisis, is er intussen sprake van een nijpend woningtekort in ons land. Er moet dus nieuwbouwwoningen gebouwd worden. Maar het is wel van groot belang dat men kijkt naar de manier waarop. Wist je bijvoorbeeld dat de bouw in Nederland verantwoordelijk is voor meer dan een derde van de gehele CO₂-uitstoot?

Daarnaast is de sector ook verantwoordelijk voor twintig procent van al het afval. En voor zowat de helft van het gehele grondstoffenverbruik. Met de huidige manier van bouwen zullen er in de toekomst niet genoeg materialen als stenen en zand beschikbaar zijn. Er is dus grote winst te behalen als enerzijds de bouw minder afval gaat produceren en anderzijds minder materiaal gebruikt. De oplossing voor dit probleem: circulair bouwen.

Circulariteit in de bouw steeds populairder

Circulair bouwen wordt steeds vaker in de praktijk toegepast. Zo zijn er steeds meer opdrachtgevers die bij aanbestedingen en offertes vragen naar de duurzaamheidsaspecten van een ontwerp. Daarnaast wordt circulariteit in de bouw ook door overheden gestimuleerd. Zo is het Rijksprogramma ‘Nederland circulair in 2050’ opgezet, waarvan de bouwbranche een van de prioriteiten is. In de Transitieagenda Circulaire bouweconomie is beschreven dat over een kleine dertig jaar objecten duurzaam worden gebouwd, onderhouden, (her)gebruikt en gesloopt. Door als architect in te zetten op circulair bouwen, draag je bij aan zowel deze circulaire ambities als de klimaatdoelen.

Zelf circulair ondernemen

Er zijn overigens ook manieren om als architect of architectenbureau op een directe manier tijdens het bedrijfsproces circulair ondernemen in de praktijk te brengen. Heb je er wel eens over nagedacht hoe jij of jullie overmatig grondstofgebruik en -verspilling kunnen terugdringen? Zo zijn er tegenwoordig diverse partijen waar je kantoormeubilair en computers kunt huren of leasen, of die artikelen na verloop van tijd weer innemen om te hergebruiken. En hoe zit het eigenlijk met de circulariteit van jouw of jullie eigen bedrijfspand?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.