Onderzoek naar het gebruik van BIM richtte zich de afgelopen 10 – 15 jaar vooral op de koplopers of een specifieke doelgroep. Omdat BIM echter de volledige bouwkolom betreft, heeft het BIM Loket aan de Universiteit Twente en UPS Marketing Consultancy de opdracht te geven om een serieuze nulmeting te doen. Het eindresultaat is een ruim 200 pagina’s tellend rapport waarbij enkele relevante aspecten van BIM door de hele bouwkolom – zowel bij gebruikers áls niet-gebruikers – zijn onderzocht. In totaal deden 85 architectenbureaus mee aan het onderzoek op een totaal aantal deelnemers van 577.
BIM – de afkorting van Bouw Informatie Management – staat voor het integrale beheer en (her)gebruik van digitale bouwwerkinformatie gedurende de gehele levenscyclus van een bouwwerk. Om BIM verder en breder in de bouwkolom te kunnen doorvoeren, is onderzoek gedaan naar onder meer de BIM-volwassenheid en het gebruik van BIM in de hele bouwkolom. De BIM-volwassenheid wordt bepaald met een model van de Universiteit Twente en richt zich onder andere op strategie, data(infrastructuur), IT-(infrastructuur), Mens & Cultuur, processen en organisatie.
Enkele resultaten
Ten opzichte van de scores in 2016 is de volwassenheid van de architecten met name toegenomen op het gebied van de BIM visie, BIM-expertise, het vastleggen van BIM in richtlijnen, educatie en training en opslag van project gegevens.
Verder scoren architecten relatief hoog op management en ondersteuning, vaststelling van taken en verantwoordelijkheden ten aanzien van BIM en motivatie. Bij digitale volwassenheid in het algemeen scoren de architecten relatief hoog op het gebruik van objectbibliotheken. Zij scoren relatief laag op de begeleiding en ondersteuning van de (verdere) implementatie van digitale (werk) processen (ICT-expertise) en vaststelling van taken en verantwoordelijkheden m.b.t. deze processen.
Gebruik van BIM
BIM wordt door architecten vooral gebruikt voor het ontwerpen in 3D, het genereren van 2D tekeningen uit 3D modellen en visualisatie en animatie op basis van 3D-modellen. Van de ondervraagde architecten geeft 67% aan BIM reeds te gebruiken. Verder zegt 12% dat ze dit van plan zijn en 6% weet het nog niet. Er is echter ook een groep (14%) die aangeeft BIM nooit te zullen gaan gebruiken. De belangrijkste voordelen liggen volgens de respondenten in efficiëntie en lagere faalkosten.
Architecten zijn vooral gemotiveerd om met digitalisering aan de slag te gaan, omdat ze meer klantwaarde (op korte) termijn verwachten te realiseren. Voor de sector als geheel ziet men kansen om faalkosten te verlagen en processen te versnellen. De motivatie om met digitalisering aan de slag te gaan lijkt behoorlijk klantgedreven. De meeste architectenbureaus zien digitalisering als een kans. Slechts een enkeling ziet het als een bedreiging (8%). Niet zo verrassend is dat vooral de koplopendebureaus digitalisering als een kans zien. Daarnaast is er een opvallend verschil tussen de grote bureaus en de kleine bureaus. De grote bureaus zijn aanzienlijk positiever over de kansen van digitalisering dan de middelgrote en kleine bureaus.
Zowel een samenvatting als het complete rapport zijn hier te vinden.
Afbeeldingen: BIM Loket en Pixarbay
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.