Carbon opslag ontwerptool voor architecten

Actualiteiten, Kennis, Materialen, Nieuws

Carbon opslag ontwerptool voor architecten

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-11-2023

Carbon-negatieve gebouwen zijn een belangrijke eerste stap richting een regeneratieve bouwsector. Voor de architect begint dat met het meetbaar en inzichtelijk maken van de CO2 opslag en uitstoot die gekoppeld zijn aan het ontwerp. ORGA architecten Guus Degen, Lex van Ewijk en Ralf van Tongeren hebben in nauwe samenwerking met Design Express, leverancier van design software Vectorworks, hiervoor een tool ontwikkeld.

De rekentool in de eerste plaats ontwikkeld om architecten maximaal te ondersteunen in het ontwerpen van carbon-negatieve gebouwen. In fase A1 t/m A5 heeft deze beroepsgroep de meeste invloed op het gebouw via de keuze voor materialen of bouwmethodes en het ontwerp zelf. Daarbij zegt de impact van de A fasen iets over de CO2 opslag nu, en valt zo een directe relatie te leggen met de klimaatambities van het Parijsakkoord.

Kaders

In de rekentool wordt van de complete levensduur van een gebouw alleen het gedeelte ‘cradle to completion’ meegenomen. De tool kijkt dus naar de carbon impact vanaf het moment dat de grondstoffen worden gewonnen of geoogst tot en met het opleveren van het gebouw.

De cijfers over de carbon impact van de projecten komen rechtstreeks uit het bouwkundige 3D model waarmee een gebouw wordt ontworpen. De tool is zo ingericht dat er weinig handmatig werk aan te pas komt. Wanneer de architect een alternatief materiaal overweegt of verschillende ontwerpopties wil vergelijken, dan zijn met één druk op de knop de gevolgen voor de carbon impact zien.

Tot details

Hoe verder het bouwkundig model in de loop van de ontwerpfases wordt uitgewerkt, hoe meer de gemeten carbon concreter en specifieker wordt. Ten tijde van de vergunningsaanvraag is het model zo ver (LOD300 voor de BIM’ers onder ons) dat de daadwerkelijke impact wordt benaderd. Om de rekenmethode up-to-date te houden, wordt een database bijgehouden waarin alle aannames, rekenformules en verzamelde EPD’s worden opgeslagen en worden bijgewerkt aan de hand van de laatste bevindingen. Een uitgebreide beschrijving van de tool is te vinden op de website.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.