CIRCO voor architecten

Kennis, Nieuws

CIRCO voor architecten

Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-09-2022

De Nederlandse woningbouw staat voor grote uitdagingen: voor 2030 moet de sector 50 procent minder nieuwe grondstoffen gebruiken en zo’n 1 miljoen woningen bouwen. Hoog tijd dus om na te denken over nieuwe businessmodellen. Want veranderingen in de markt brengen ook nieuwe kansen. CIRCO is een methodiek gericht op het herontwerpen van producten en businessmodellen voor bedrijven en wordt in Nederland uitgevoerd door negen regionale hubs.

De gezamenlijke doelstelling van CIRCO is 4000 bedrijven aanzetten tot een circulaire propositie, inclusief een renderend businessmodel. Inmiddels hebben zo’n 400 bedrijven uit bouwgerelateerde sectoren meegedaan aan een CIRCO track, we delen hier graag recente bevindingen.

Flevoland

Elf bedrijven uit de regio Flevoland doorliepen de CIRCO Track ‘Betaalbare circulaire woningbouw Flevoland’. ‘Een betere balans tussen mens en natuur, maar ook bijdragen aan betaalbare en comfortabele woningen lagen ten grondslag aan nieuwe ontwerpen en businessmodellen. Bij de gebiedsontwikkeling speelt circulariteit een belangrijke rol en moeten kansen ontstaan voor ondernemers. Dit leverde erg interessante bevindingen op waaronder de noodzaak om samen te werken.

Voorbeelden vanuit architectenbranche

Bijvoorbeeld met architecten. De website van CIRCO geeft diverse voorbeelden waarin architecten betrokken zijn.

Neem nu Birgitta Rottman. Zij werkte tot 2020 als architect bij Group A, een architectenbureau in Rotterdam. Sinds zij daar afscheid nam richt zij zich op een duurzame samenleving. Deelnemen aan een CIRCO Class was één van de onderdelen van haar zoektocht.

Taco Tuinhof is architect bij Rothuizen Architecten en deelnemer aan CIRCO Track. Hij geeft aan: “Ik realiseer me dat het ontmantelen van een pand duurder is dan slopen. Maar de tijd is aangebroken dat we moeten denken in waardebehoud en beperken van milieuschade willen we uitputting van de aarde voorkomen.”

Ontwerpen zoals de natuur dat doet: alles op zonne-energie en zonder te vervuilen. Architect Mireille Langendijk gebruikt de natuur graag als inspiratiebron bij alles wat ze ontwerpt. Op dit moment werkt ze samen met een consortium aan het ontwikkelen van circulaire sociale huurwoningen in Assen. “Iemand van de woningbouwcorporatie zei: het is allemaal zo logisch, hoe kan het dat dit nog niet overal gebeurt?”

Meedoen?

Wee mee wil den aan een CIRCO track neemt een kijkje op de website.

De agenda geeft een overzicht van alle mogelijke tracks en classes. Bijvoorbeeld de Circulair design class op 16 en 23 november 2022 van 09:00 – 12:30.

Tijdens deze workshop leer je als architect de ins & outs van ‘circular design’. Wat zijn de principes van de circulaire economie, waarom is het interessant voor jou én je opdrachtgever en hoe neem je als creatieve professional de rol van change agent in? Je gaat concreet aan de slag met circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën, waarbij het TU Delft-onderzoek Products That Last vertrekpunt is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.