Glas-in-lood-panelen wekken elektriciteit op

Kennis, Producten

Glas-in-lood-panelen wekken elektriciteit op

Door: Petra Starink | 08-07-2015

Glas in lood panelen met zonnecellenDe kleurrijke schilderijen van Piet Mondriaan waren voor de zonne-energieonderzoekers van de Universiteit van Utrecht een inspiratiebron om glas-in-lood panelen te ontwikkelen die dankzij verborgen zonnecellen elektriciteit opwekken.

Wilfried van Sark, zonne-energie-expert aan de Universiteit Utrecht zegt: ‘In de door ons ontwikkelde panelen zijn luminescente zonneconcentratoren van perspex verwerkt. Dat zijn platen waarin zonlicht wordt geabsorbeerd en naar de zijkant van die platen wordt geconcentreerd. Aan de Universiteit van Utrecht is hier al eerder onderzoek naar gedaan’.

Aansluitingen verborgen in frame

Alle platen zijn gekoppeld aan smalle zonnecellen, die aan de zijkant zijn aangebracht. In totaal zijn in het ‘glas-in-lood’-paneel van Van Sark 100 zonnecellen van 15 cm lang en 0,5 cm breed verwerkt. De aansluitingen zijn verborgen in het houten frame. “Het raam dat wij zo hebben gerealiseerd zet ongeveer een half procent van het opgevangen zonlicht om in elektriciteit. Dat levert op een zonnige dag voldoende energie op voor een batterij waarmee je drie mobiele telefoons.

De geleurde stukken glas, in combinatie met de gekleurde vakjes uit de schilderijen van Piet Mondriaan dienden als inspiratiebron. Het door Van Sark bedachte concept werd door studenten van de Hogeschool Utrecht uitgevoerd.

Esthetisch alternatief

Het belang van onderzoek naar luminescente zonneconcentratoren strekt volgens Van Sark veel verder dan deze ‘Elektrische Mondriaan’. “De gekleurde platen bieden een esthetisch alternatief voor de bekende blauwe of zwarte zonnepanelen. Ook kunnen ze grootschalig worden geïntegreerd in de façades van kantoorgebouwen.”

Bron en beeld: Universiteit Utrecht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.