Trap van functioneel naar design element

Actualiteiten, Kennis, Nieuws, Producten

Trap van functioneel naar design element

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-09-2024

Uit onderzoek van EeStairs onder aannemers en architecten blijkt dat trappen ‘de trap’ in de afgelopen vijfentwintig jaar meer en meer een designelement zijn geworden. Ook ligt de nadruk nu sterk op duurzaamheid, zowel qua materialen als qua techniek. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het bedrijf en betreft een enquête onder 123 aannemers, architecten en andere professionals uit de bouwsector.

81 procent van de ondervraagden heeft de rol van de trap drastisch zien veranderen in de afgelopen kwarteeuw. Zeventig procent van de respondenten gaf aan dat trappen een belangrijker designelement zijn geworden in hun projecten. Ruim een kwart van de respondenten merkte op dat er meer focus is op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid bij het ontwerp en de constructie van trappen.

De toegenomen aandacht voor design weerspiegelt een bredere ontwikkeling in de bouwsector, waar esthetiek en gebruikerservaring steeds belangrijker worden. Architecten en aannemers zijn steeds sterker van mening dat goed ontworpen trappen een enorme impact hebben op de algehele uitstraling en functionaliteit van een gebouw.

Voorbeelden

Een architect uit Utrecht geeft aan in de enquête dat de trap steeds belangrijker wordt, omdat ook de functie van gebouwen verandert: “Denk aan complexere en uitdagende gebouwindelingen, compacter bouwen in de hoogte en WELL-being gebouwen waarbij de gezondheid en veiligheid van de gebruikers centraal staat.” In publieke gebouwen, zoals scholen of kantoorpanden, zien de bouwprofessionals dat trappen ook meerdere functies hebben gekregen. Een trap verbindt verschillende ruimtes en dient tegelijkertijd als podium, tribune of als kunstobject.

Duurzame trap

Vijfentwintig jaar geleden was een trap vooral bedoeld om verdiepingen te overbruggen. EeStairs zag destijds met name eenvoudige rechte trappen op een onopvallende plek, vaak met tapijt erop. Daarnaast komt er bij het ontwerpproces steeds meer nadruk te liggen op duurzaamheid. Respondenten noemden energiezuinige productiemethoden en het gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals hout of bamboe als belangrijke overwegingen in hun projecten. “Prijsstijgingen en de focus op duurzaamheid hebben ons gedwongen om onze benadering van trapontwerp te herzien”, aldus een architect uit Zuid-Holland.

Hergebruik en modulair

Tevens noemen de bouwprofessionals ook hergebruik als een manier om trappen duurzamer te maken. Een aannemer uit Zeist verwacht dat vaker geëist wordt ‘dat een trap demontabel is en elders in de toekomst kan worden ingezet.’ Een aanvulling luidde: “Een goed voorbeeld hiervan is het modulair aluminium trappensysteem dat wij een jaar geleden hebben gelanceerd. Het is iets gecompliceerder dan dat, maar je zou de Next-Gen kantoortrap bijna een bouwpakket kunnen noemen, waarmee we toch maatwerk en design leveren.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.