Nicola Zanca en Alessandro Giovannini, beiden technisch directeur bij Valsir en supervisors van het BIM development team, gaan in gesprek over de building design evolutie en de mogelijkheden die modeleren biedt aan technici. Valsir heeft het grootste deel van haar producten opgenomen in de Revitbibliotheek, die tot de beste op het gebied van verwarming en sanitair behoort.
Leverancier van sanitair en verwarmingssystemen
Valsir is wereldwijd een van de belangrijkste leveranciers op het gebied van sanitair en verwarmingssystemen. De fabrikant is als een van de meest innovatieve Italiaanse bedrijven op het gebied van 3D-modellen (3D models by BIMobject®) geselecteerd om mee te doen aan de jaarlijkse BIMobject Awards 2016. BIMobject® is wereldwijd de grootste cloudbased portal voor BIM objecten met meer dan 100.000 unieke bezoekers per maand. Er staan alleen echte producten op van echte fabrikanten. Valsir ziet de selectie als erkenning voor haar jarenlange inspanningen op het gebied van technologische ontwikkeling en onderzoek. Valsir is als enige bedrijf uit de sanitaire- en verwarmingssector uitgenodigd mee te doen aan de BIMobject LIVe 2016 in Malmö. Op dit event worden prijzen uitgedeeld in de categorieën Meest gedownload BIM object, Meest gedownload Brand, Beste Gebruik van BIManalytics Pro en beste gebruik van Private Clouds.
Toekomst van het ontwerpen
De ontwerptoekomst is nauw verbonden aan het gebruik van BIM, zegt Nicola Zanca. ‘Deze technologie wordt door steeds meer partijen in de sector gezien als dé innovatieve manier van werken. Door BIM is een digitale 3D-weergave van een project of gebouw beschikbaar die met alle leden van het ontwerpteam gedeeld kan worden. Dat maakt onderlinge digitale informatie-uitwisseling een stuk gemakkelijker.’ Volgens Zanca zijn de belangrijkste voordelen van BIM de real-time visualisatie van gebouw en bijbehorende planningscenario’s. ‘Hierdoor kunnen in een eerder stadium beter onderbouwde beslissingen genomen worden. En dat goed onderbouwd beslissen, heeft een positieve impact op de kosten.’ Een ander voordeel is dat door BIM de mensen uit het ontwerpteam veel minder foutieve ontwerpbeslissingen nemen en überhaupt minder fouten maken.
Design studio’s
‘Valsir is wereldwijd actief in meer dan 90 landen en heeft in de loop van de tijd uitstekende relaties opgebouwd met internationale designstudio’s en bouwbedrijven’, zegt Alessandro Giovannini. ‘In sommige landen is werken met BIM al ver ontwikkeld en de mensen in die landen wilden hun ervaring met BIM-technologie graag met ons delen.’ De technisch directeur vertelt dat deze BIM-experts de mogelijkheden en potentie van BIM zien waardoor Valsir de voordelen ervan ging begrijpen. Op basis van die kennis nam het bedrijf de beslissing haar modellen in Revit te ontwikkelen. ‘Dat bleek een gelukkige beslissing. Revit wordt wereldwijd inmiddels door talloos veel professionals gebruikt en de objecten die wij in onze Revit-bibliotheek geplaatst hebben sluiten dus goed aan op hun ontwerproutine.’
Probleemloos
Valsir ontwikkelde haar eerste BIM-modellen in 2012. Sinds die tijd is de Italiaanse fabrikant steeds bezig het digitale assortiment te vergroten en te actualiseren. ‘Zo langzamerhand kan het grootste deel van de productgamma’s die wij op de markt brengen probleemloos acteren in een BIM-omgeving’, zegt Giovannini. ‘Dat geldt voor ons assortiment sanitaire, maar ook voor onze verwarmingssystemen.’ Hij tekent erbij aan dat de optimalisatie van de BIM-objecten van Valsir mede mogelijk gemaakt is door internationale architectenbureaus. ‘Zij zijn sowieso de belangrijkste gebruikers van BIM-modellen. In die kwaliteit zijn ze met onze BIM-objecten aan de slag gegaan en hebben ze ons waar nodig verbetervoorstellen gedaan. Mede door de aanbevelingen en suggesties die op die manier bij ons binnenkwamen en verwerkt werden, is de Revit-bibliotheek van Valsir ruim gevuld en wereldwijd uitgegroeid tot de beste op het gebied van verwarming en sanitair.’
Bekijk het interview bij valsir met Nicola Zanca en Alessandro Giovannini.
De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad ArchitectuurNL.
Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe ze kunnen samenwerken met de architect.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.