Vier duurzame bouwoplossingen voor Innovatie Paviljoen

Actualiteiten, Kennis, Materialen, Nieuws

Vier duurzame bouwoplossingen voor Innovatie Paviljoen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-10-2023

Wethouder Van Dantzig opende eind september het Innovatie Paviljoen dat op het Marineterrein staat aan de binnenhaven tegenover NEMO. Met het project Innovatie Paviljoen Marineterrein test gemeente Amsterdam samen met innovatieve bedrijven nieuwe mogelijkheden voor duurzamer bouwen. Het paviljoen van zes bij ze meter bestaat uit vier duurzame bouwoplossingen die integraal worden samengebracht in het ontwerp van Boom. Eén daarvan is de door Studio Marco Vermeulen en NPSP ontwikkelde biobased natuurinclusieve gevel.

In het paviljoen op het Marineterrein in Amsterdam experimenteren ‘innovatiepartners’ onder andere met ‘biobased’ materialen. Bestaande, maar ook nieuwe materialen. Ook staat de vervolgvraag centraal: wat is er nodig om op te schalen?

Vier bouwoplossingen

De eerste van de vier bouwoplossingen is de draagstructuur van ‘Boom en Stadshout’. Deze bestaat uit een kolom-en-balksysteem van hergebruikt hout van gekapte bomen uit Amsterdam. Daarbij is het paviljoen bekleed met twee verschillende geveloplossingen en een dakoplossing. De eerste demontabele gevelpartij wordt verzorgd door BlueBlocks, WoodInc en EXIE en is volledig gemaakt van zeewier. Bij de andere biobased geveloplossing – gemaakt door NPSP, Sustainer, Studio Marco Vermeulen en de Uitvindersgilde. PAviljoen3 – ligt de nadruk op natuurinclusiviteit.

De vormgeving van het laatstgenoemde biocomposieten gevelpaneel is gebaseerd op organische structuren en geeft de panelen voldoende sterkte terwijl het materiaal efficiënt wordt gebruikt. Verder is het paneel zo ontworpen dat het 90, 180 en 270 graden is te draaien en dan steeds goed aansluit op aangrenzende panelen. Dit leidt tot een levendig, natuurlijk en uniek patroon terwijl er toch maar één paneel wordt gebruikt.

Biocomposiet

Het toegepaste materiaal is biocomposiet Nabasco®8012 materiaal. Dit materiaal bestaat uit de lokale, natuurlijke reststromen riet, kalk van drinkwaterbedrijven en een gedeeltelijk biobased hars: grondstoffen met een lage of zelfs negatieve CO2 footprint, die niet ten koste gaan van voedselproductie of van de andere kant van de wereld komen. De productie is te vergelijken met het maken van een brood. De ingrediënten worden gekneed tot een deeg dat geperst wordt in een mal. Het resulterende materiaal levert een sterk, vormvast en hoogwaardig product met een lange levensduur.

Bij de productie van Nabasco® materiaal ontstaat geen afval. Het is een thermo-hardend biocomposiet, waarbij per geveldeel exact de benodigde hoeveelheid grondstof in een mal gaat. Door dit proces vervormt het bord achteraf niet kan het extreme temperaturen weerstaan van -50°/+150°. Na afloop van het lange gebruik is het geveldeel weer als grondstof in te zetten voor de productie van nieuwe Nabasco biocomposiet producten.

Beeldmateriaal: Boom en NSPS

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.