VMRG-Kwaliteitseisen 2019 beglazing en constructies

Kennis

VMRG-Kwaliteitseisen 2019 beglazing en constructies

Door: Petra Starink | 02-10-2018

Vanaf 1 oktober 2018 zijn de nieuwste VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen online te vinden, officieel gaan deze eisen in per 1 januari 2019. Beglazing en constructies zijn de hoofdstukken waarin de grootste wijzigingen en toevoegingen in de nieuwe 2019 versie zijn opgenomen.

VMRG-Kwaliteitseisen

De VMRG-Kwaliteitseisen zijn de eisen die gesteld worden aan het VMRG-Keurmerk en wordt door architecten voorgeschreven in bestekken om zeker te zijn van kwaliteitsgevels. Gevels en gevelelementen die geleverd worden door bedrijven met dit keurmerk voldoen gegarandeerd aan de eisen die te vinden zijn op de website www.vmrgkwaliteitseisen.nl. Deze bedrijven worden hierop ook door een onafhankelijke organisatie gekeurd. Alle gevelbouwers die aangesloten zijn bij de VMRG hebben het VMRG-Keurmerk.

Vlakglas voor gebouwen

Er is een nieuwe norm uitgebracht, de NEN 3569: 2018 Vlakglas voor gebouwen “Risicobeperking van lichamelijk letsel door brekend en vallend glas”. Deze norm geeft eisen voor verticaal geplaatst, rondom lijnvormig opgelegd vlakglas, toegepast als bouwproduct voor gebouwen en bouwwerken, om het risico van lichamelijk letsel bij ongevallen door het breken van glas, ten gevolge van een stootbelasting door personen, te beperken. De norm beschrijft onder meer in welke gevallen glas bereikbaar is en in welke situaties bijvoorbeeld letselbeperkend glas dient te worden toegepast.

Wijzigingen die zijn doorgevoerd zijn:

  • de beschrijving van de oplegging va het glas,
  • enkele definities,
  • de eis ten aanzien van naar binnen draaiende delen,
  • afstemming van de gebruiksfuncties op het Bouwbesluit 2012.

De belangrijkste teksten uit de NEN3569 zijn opgenomen in de VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen

Bewegingen van de bouwkundige constructie

In de praktijk moeten gevels bewegingen van hun componenten en van de bouwkundige constructie kunnen opvangen. We hebben het dan over bewegingen van de bouwkundige constructie ten gevolge van:

  • Doorbuiging van vloeren ten gevolge van eigen gewicht en variabele belasting
  • Zettingen van de constructie
  • Thermische beweging van de constructie

Deze bewegingen dienen te worden afgestemd op het toe te passen gevelconcept. Deze afstemming tussen opdrachtgever/architect/constructeur en de gevelbouwer dient vooraf te gebeuren. Om deze dialoog op gang te brengen is in het hoofdstuk constructie de paragraaf “Maatafwijkingen van bouwkundige constructies” toegevoegd.

Meer informatie is te vinden op de website van VMRG

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.