Recht volgens Ruby: Partner worden, wat komt erbij kijken?

Recht volgens Ruby: Partner worden, wat komt erbij kijken?

Wet- en regelgeving
Door: Ruby Nefkens | 12-12-2018

Ruby Nefkens Partner worden, wat komt erbij kijken?

Wanneer je werkt bij een architectenbureau kom je op een gegeven moment voor de keuze te staan: ‘word ik partner’, blijf ik medewerker of start ik mijn eigen bureau? Die beslissing hangt af van je ambities, maar ook van de juridische en financiële aspecten. Over de juridische aspecten ga ik het hier hebben. Wat moet je weten – een overzicht in een notendop.

Rechtsvorm

Welke rechtsvorm heeft het bureau waar je toetreedt? Een B.V. en een V.O.F. /maatschap komen veel voor. Als je aandeelhouder wordt van een B.V. kun je als persoon aandeelhouder worden, maar je kunt ook kiezen voor het zelf oprichten van een B.V. die aandeelhouder wordt. Hetzelfde geldt voor partner worden in een V.O.F. of maatschap, dat kun je als persoon doen of met een eigen B.V. Voordeel van het laatste is dat je niet snel persoonlijk aansprakelijk zult zijn. Maar een keuze voor het één of ander heeft ook fiscale consequenties. In de praktijk wordt veel gekozen voor het oprichten van een eigen B.V. die deelneemt.

Toetreding

Er zijn verschillende manieren om toe te treden. Zo kun je denken aan inkoop. Dan moeten de aandelen gewaardeerd worden. Je kunt ook denken aan ingroei, waarin je in een aantal jaar groeit naar het volwaardig deelnemen in de winst. Een andere variant is het nemen van een achtergestelde lening bij het bureau.

Onderzoek

Treedt niet toe zonder onderzoek. Dit wordt ook wel Due Dilligence genoemd en betreft een onderzoek naar de jaarrekeningen en naar de risico’s, zoals schulden en verplichtingen. Mochten er claims zijn die betrekking hebben op het verleden, zorg er dan voor dat je daarvoor gevrijwaard wordt. En vanzelfsprekend kan dat ook door het bureau gevraagd worden voor claims die jij wellicht zult meebrengen.

Overeenkomsten

Als toetredend partner zul je verschillende overeenkomsten moeten sluiten. Denk daarbij aan een aandeelhoudersovereenkomst en als bestuurder ook aan een management- of arbeidsovereenkomst. Het is belangrijk dat de verschillende rechten en plichten goed geregeld worden, onder andere over omzet, winstdeling, besluitvorming en informatievoorziening. Mocht je eigen klanten hebben, regel dan ook van wie die straks worden en doe dat ook voor nieuwe klanten.

Vertrek

Het is belangrijk dat ook jouw vertrek geregeld is, zowel bij objectieve omstandigheden (bijvoorbeeld je start een eigen bureau of je verlaat de architectuur) als bij subjectieve omstandigheden (bijvoorbeeld frictie of arbeidsongeschiktheid). Hoe krijg je het geld dat je in het bureau gestoken hebt bij toetreden weer terug? En andere praktische zaken.

Auteursrecht

En last but not least: wie is de auteursrechthebbende op het werk dat je verricht hebt toen je toetrad en tijdens het partner zijn? De wet regelt dat het auteursrecht op al het werk dat in loondienst is gemaakt automatisch toekomt aan het bureau als werkgever. Wil je dat anders, dan moet dat goed afgesproken zijn. Ook bij een eventueel vertrek is het fijn als al afgesproken is dat je vrij bent om het werk waaraan je zelfstandig of samen met anderen hebt gewerkt, kunt gebruiken in je portfolio en acquisitie. Ook is goed dat afgesproken is wat het bureau daar nog mee kan.

En tot slot nog een belangrijke tip: win voorafgaand advies in, ook op fiscaal gebied. De BNA geeft bijvoorbeeld een cursus over de juridische, financiële en commerciële aspecten van het partner worden. 

Tekst: Ruby Nefkens, advocaat intellectueel eigendom, ICT, design, architectuur, kunst, media

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 6 van 2018

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.