Alessandra Covini wint Prix de Rome Architectuur 2018

Nieuws

Alessandra Covini wint Prix de Rome Architectuur 2018

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-10-2018

Architect Alessandra Covini (Milaan, 1988) heeft de Prix de Rome Architectuur 2018 ontvangen. Covini  won de onderscheiding voor Amsterdam Allegories, een ontwerpvoorstel voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam-Noord.  Alessandra Covini studeerde in 2014 af aan de TU Delft en startte haar zelfstandige beroepspraktijk wat leidde tot de oprichting van Studio Ossidiana in 2015. Zij rekent niet alleen de architectuur tot haar werkveld, maar zoekt ook het domein van de beeldende kunst en de vormgeving op. De prijs werd 18 oktober uitgereikt door minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Amsterdam Allegories winnend ontwerp van Alessandra Covini

Alessandra Covini reageerde met Amsterdam Allegories op de fictieve opdracht van de jury voor het Sixhaven-gebied een niet-commercieel voorstel te ontwikkelen, dat van betekenis is voor de stad en door velen gekoesterd kan worden. Covini doet een voorstel waarbij de Sixhaven verandert in een ommuurde haven waarin eenentwintig eilanden ruimte bieden aan passerende bezoekers. Ook schetst zij scenario’s waarbij de eilanden door de stad zwerven. Elk eiland refereert aan de specifieke eigenschappen en typologieën van de stad en de haven van Amsterdam. Door de eilanden te omkaderen, voegt Covini daar een nieuwe typologie aan toe. Het resultaat is een verfrissend plan dat nieuwe vormen van publieke ruimtes voorstelt en waar het plezier, de positieve energie en de humor van afspatten. Covini weet op een verleidelijke wijze te verbeelden hoe het eindresultaat eruit zal zien en de maquettes spelen hierbij een overtuigende rol. De jury denkt dat de eilanden zo’n grote aantrekkingskracht kunnen hebben, dat de vraag is of ze voldoende ruimte aan dat succes kunnen bieden. Het is Covini vergeven dat de ideeën achter sommige eilanden wat letterlijk zijn, want tegelijkertijd passen ze goed bij de sfeer en identiteit van Amsterdam. Ook heeft de jury veel waardering voor de manier waarop Covini direct in de derde dimensie werkt en materialiteit naar architectuur weet om te buigen. Bovendien zet zij met dit voorstel een interessante stap in haar ontwikkeling door haar ideeën naar een grotere schaal te vertalen.

Andere genomineerden

Naast Alessandra Covini waren Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries voor de Prix de Rome genomineerd. Allen hebben de vrijheid genomen om te experimenteren en radicaal te denken, een houding die past bij de traditie van de Prix de Rome en door de jury zeer wordt toegejuicht.

Bram van Kaathoven (1991, Lieshout) ontving van de jury een eervolle vermelding voor Nieuw-Atlantis, een voorstel waarin hij de leegheid van Sixhaven centraal stelt door deze letterlijk met een gebouw te omsluiten. De jury is onder de indruk van zijn intelligente analyses en de uiterste consistentie waarmee hij zijn plan ontwikkelt en naar een hoog niveau weet te tillen. Bram van Kaathoven werkt bij Bauhütte / TU Eindhoven.

Katarzyna Nowak (1985, Czestichowa/ Polen) biedt met haar plan Vrijhaven een nieuwe kijk op het publieke domein. Zij stelt dat betekenisvolle publieke ruimte een vereiste is voor een gezonde, groeiende stad. Het ontwikkelen van openbare ruimte krijgt in haar voorstel voorrang boven de stedelijke bebouwing in het gebied. De jury is gecharmeerd van Nowaks intuïtieve en experimentele houding en prijst haar talent om vanuit het maken van modellen sterke driedimensionale ruimtes te ontwerpen. Nowak werkt bij MVRDV en won in 2016 de Archiprix.

Rademacher de Vries is de samenwerking tussen David Rademacher (1984, Maastricht) en Christopher de Vries (1985, Maastricht). Zij namen een denkbeeldige toekomst als uitgangspunt voor hun project Foundations. De lege fundamenten van een denkbeeldige Sixtower worden verhuurd aan

uiteenlopende groepen die ieder hun eigen ruimte claimen, van bovenaf geobserveerd door buitenstaanders. De jury vindt het een interessant gedachte-experiment om een plan te ontwikkelen vanuit een dystopisch toekomstbeeld en zo na te denken over de vraag welke toekomst de stad Amsterdam überhaupt te wachten staat.

Prix de Rome

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor architecten onder de 35 jaar en beeldend kunstenaars onder de veertig jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde architecten en beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Jury

De jury van de Prix de Rome Architectuur 2018 bestaat uit: Mels Crouwel (architect/ partner Benthem Crouwel Architects), Frank Havermans (beeldend kunstenaar/ontwerper Studio Frank Havermans), Afaina de Jong (architect / eigenaar AFARAI), Oana Rades (architect, eigenaar Shift architecture urbanism), Ronald Rietveld (architect, partner RAAAF, winnaar Prix de Rome 2006) en Peter Cachola Schmal (directeur Deutsches Architekturmuseum). Voorzitter eerste ronde was Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds), voorzitter tweede ronde was Mels Crouwel.

Tentoonstelling

In Het Nieuwe Instituut is tot en met 10 maart 2019 een tentoonstelling te zien met de ontwerpvoorstellen van de vier genomineerden en een introductie op het Sixhaven-gebied. Aanvullend organiseren Het Nieuwe Instituut en Mondriaan Fonds een tijdelijke pop-up presentatie (tot en met 9 december) met de inzendingen voor de open call met plannen voor de locatie in Oost-Groningen.

Publicatie Prix de Rome 2018

Ter gelegenheid van de Prix de Rome 2018 is een publicatie verschenen over het werk van de genomineerden. Naast het juryrapport en documentatie van de vier ontwerpvoorstellen, bevat de publicatie o.a. een essay van Louise O. Fresco, interviews door Sander Heijne en foto’s van Sem Langendijk. De publicatie is uitgegeven door nai010 uitgevers in samenwerking met het Mondriaan Fonds. (nai010 uitgevers, ned/eng, vormgeving Lesley Moore, ISBN 978-94-6208-457-5)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.