Alle facetten van een ‘Diamond House’

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Alle facetten van een ‘Diamond House’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-12-2022

Aan de zuidzijde van Hilversum wordt momenteel het ‘Diamond House’ gebouwd. Bij deze vorm van architectuur is een huis opgebouwd uit verschillende schuine vlakken ofwel facetten; vergelijkbaar met die van een diamant. Hierdoor ontstaat er een uniek huis, dat zowel van buiten als van binnen een karakteristiek uiterlijk heeft. Dit met hellende gevels en asymmetrische ruimtes. In Nederland zijn Diamond Houses een zeldzaamheid en hier tussen de bestaande bebouwing aan de Utrechtseweg een innoverend ontwerp.

Door de gefacetteerde vlakken is de indeling van de woning innemend met zijn asymmetrische ruimtes en doorkijkjes. Het atrium, dat natuurlijkerwijs is ontstaan in de zuidgevel, brengt veel extra licht in de woning. Ook de grote messing voorpui, waarin de entree zich bevindt, geeft veel licht binnen en vormt een stijlvol element in de voorgevel.

De oriëntatie van het hout accentueert de hellende gevels door het in diverse richtingen te leggen. Met de positionering op het kavel is rekening gehouden met de maximale zoninval in de op het oosten gelegen achtertuin. Over alle details is zorgvuldig nagedacht en dat zie je terug in de finesse van het huis.

Specifiek ontworpen voor deze plek

De vorm is natuurlijkerwijs ontstaan door lijnen te trekken tussen de naastgelegen woningen. De monoliete vorm die hieruit voort is gekomen past goed op het bosrijke kavel, dat achter grenst aan het natuurreservaat Laapersbos. Architectenburo de Vries & Theunissen uit Loosdrecht, die het huis ontworpen heeft, is gespecialiseerd in het maken van bijzondere villa’s. “Het Diamond House is specifiek voor deze plek ontworpen,” zegt architect Bart Theunissen: “De bijzondere aantrekkelijke vorm van het huis past goed in het omringende natuurlijke landschap”.

Shou Sugi Ban

De gevels en het dak werkt de aannemer af met duurzaam verbrand hout ofwel ‘Burned Wood’. De verbrandingstechniek is afgeleid van de Japanse techniek Shou Sugi Ban, waarbij door gecontroleerde oppervlakte verbranding het hout aan één of meer zijden wordt verkoold. Het hout gaat door de verbranding langer mee en verkleurt en/of verweert nauwelijks. De houten gevels van het huis zijn hierdoor nagenoeg  onderhoudsvrij en blijven qua kleur gelijk ondanks diverse weersinvloeden.

Diamond House is duurzaam door oa. tripple glas, hoogwaardige isolatie, warmtepomp en geïntegreerde zonnecellen, wordt naar verwachting in het voorjaar van 2023 opgeleverd.

Afbeeldingen: Architectenbureu de Vries & Theunissen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.