In de tv-uitzending van Andere Tijden op zaterdag 26 november staat Almere in de schijnwerpers. Regelmatig uitgeroepen tot de lelijkste stad van Nederland roept Almere nog steeds gemengde gevoelens op. Je haat de stad of je loopt er mee weg. Veertig jaar geleden lag de polder nog braak, langzaam verrees de stad die bedoeld was als dependance van de hoofdstad. November 1976 kregen de eerste bewoners de sleutels van hun huis.
Dependance van Amsterdam
De ambities voor een nieuwe stad in de polder zijn in de jaren zestig hoog. Binnen twee decennia moet er op de bodem van Zuidelijk Flevoland een ‘meerkernen-stad’ met minstens 250 duizend mensen verrijzen. Almere. Bedoeld als dependance van Amsterdam waar veel vooroorlogse wijken zo slecht zijn dat je er met goed fatsoen niet kan wonen en die dus worden gesloopt.
Zuiderzeestadjes
In 1967 wordt begonnen met het leegpompen van de polder. Maar voor de stad in de polder vorm krijgt, wordt er jarenlang gepraat door een team van de Rijksdienst van de IJsselmeerpolders. Jonge idealisten die vinden dat Almere er anders uit moet komen te zien dan Lelystad en de Bijlmer. Er wordt volop ingezet op openbaar vervoer. Hun inspiratie halen ze uit eeuwenoude Zuiderzeestadjes.
Lelijkste stad van Nederland
Stedenbouwkundige Jan Frans de Hartog: “Almere haven heeft hetzelfde profiel als Edam en buitendijks lijkt het op Enkhuizen.’’ Zijn collega Brans Stassen kijkt internationaal: “Het Plein in Almere stad is gemodelleerd naar het beroemde San Marco plein in Venetië en de markt lijkt op de Ramblas in Barcelona.’’ In 2008 wordt Almere verkozen tot lelijkste stad van Nederland. En zoals in elke grote stad heerst er armoede en verloedering. Toch bezingen drie jonge rappers in Andere Tijden hun liefde voor de stad. Zij zien in het jarige Almere de plek waar het onmogelijke mogelijk wordt gemaakt, en dat al 40 jaar lang.
Uitzending: Zaterdag 26 november NPO 2, 21.20
Foto: Anefo
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.