Almere wil in 2030 twee keer zo groot zijn dan nu. Die ambitie heeft de stad uitgesproken in de Almere Principles, een beginselverklaring met zeven uitgangspunten voor duurzame stedelijke ontwikkeling. Dit initiatief wordt ondersteund door VROM-minister Cramer.
De Amerikaanse duurzaamheidsexpert William McDonough, internationaal bekend van de ‘cradle-to-cradle’-filosofie is verantwoordelijk voor het ontwerp. Deze beginselverklaring ‘voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzame toekomst van Almere 2030’ werkt door in alle plannen voor de verdere groei van Almere.
Schaalsprong
De aanleiding voor het opstellen van de Almere Principles is de zogeheten ‘schaalsprong’, waarover Almere afspraken heeft gemaakt met minister Cramer en met overheden in de regio. Volgens de schaalsprong kan Almere in de komende kwart eeuw doorgroeien van 184.000 inwoners nu tot maximaal 350.000 inwoners omstreeks 2030. Dat betekent dat er in Almere nog 60.000 woningen, 100.000 arbeidsplaatsen en vele voorzieningen kunnen bijkomen.
Met de schaalsprong helpt Almere om de woningbehoefte in de Randstad te verlichten, terwijl zij kan uitgroeien tot een complete stad. De gebieden waar de grootste groei zal plaatsvinden zijn al dertig jaar geleden aangewezen: Almere Poort (foto) en Almere Pampus in het westen en Almere Hout (nu Almere Oost genoemd) in het oosten.
Model
Zeven uitgangspunten voor duurzame stedelijke ontwikkeling; ze zijn toegesneden op de situatie in Almere en ze bouwen voort op de bestaande kwaliteiten in de polderstad. Maar de Almere Principles kunnen ook betekenis hebben voor andere steden en regio’s die de ambitie hebben om duurzaam, leefbaar, gezond en aantrekkelijk te worden.
De Principles zijn direct verbonden met concrete vraagstukken en opgaven die nu en in de toekomst in Almere spelen.
Vervolg
De Almere Principles zijn met de gemeenteraad, partijen uit de samenleving en deskundigen besproken. In juni 2008 worden de Principles definitief vastgesteld door het college van BenW.
In juni verschijnen de Almere Principles, met toelichting en achtergronden, in boekvorm. De publicatie wordt gepresenteerd op van de ‘Dag van de Architectuur 2008’ die wordt gehouden op 21 en 22 juni.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.