Architecten ontwerpen een duurzame toekomst

Architecten ontwerpen een duurzame toekomst

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-12-2009

Vijf architectenbureaus hebben door bestaande gebieden te transformeren naar het jaar 2040 getracht een klimaatneutrale leefomgeving te visualiseren. De architectenbureaus zijn: Doepel Strijkers architects (opdracht Rotterdam), ZUS (Apeldoorn), JDS Architects (Tilburg), 2012 architecten (Heerlen), VHP stedenbouwkundigen, architecten en landschapsarchitecten (Groningen).

Ieder bureau heeft een vierkante kilometer van de hen toegewezen bestaande stad uitgewerkt naar een duurzaam stedenbouwkundig concept anno 2040.
Het initiatief komt van het Planbureau voor de Leefomgeving in samenwerking met het Atelier van de Rijksbouwmeester en het ministerie van VROM.

Niet slopen maar verduurzamen
De ontwerpen van de toekomstige steden spreken tot de verbeelding: woongebieden leveren lokaal opgewekte energie: de lokale voedselproductie en economie is weer terug in de wijk en de combinatie van wonen en werken krijgt de ruimte. De auto, de distributie-economie en het forensen zijn waar mogelijk teruggedrongen en het leven lijkt zich af te spelen in de buurt.

De grootste opgave voor de architecten is hoe de bestaande bouw te verduurzamen omdat één van de voorwaarden is met de bestaande situatie rekening te houden en er mag niet meer dan ongeveer 20% gesloopt worden.


Droom of realiteit?
Een mooie droom of een reëel toekomst perspectief? De ontwerpen laten in ieder geval zien dat gebiedsontwikkeling niet meer kan plaatsvinden zonder dat de duurzame energievoorziening op orde is. Net zoals in de vorige eeuw de infrastructuur leidend was voor gebiedsontwikkeling is de lokale energievoorziening een voorwaarde voor een duurzame toekomst.

De tentoonstelling biedt een doorkijk naar 2040, het jaartal waar veel klimaatneutrale programma’s van steden en gemeenten naar toe werken. De kracht en de dynamiek die lokaal aanwezig is om klimaatbeleid te realiseren is een belangrijk fundament als het gaat om de uitvoering.

Klimaatneutrale aandachtswijken
De gebieden zijn gekozen vanuit specifieke uitdagingen: zo heeft Heerlen te maken met krimp en is gekozen voor een ‘aandachtswijk’, in Rotterdam de ontwikkeling van een buitendijks, voormalig havengebied, voor Groningen gaat het om de infrastructurele opgaven rondom het centrum en het station, in Apeldoorn om de verduurzaming van twee villawijken en voor Tilburg staat de mix van een bedrijventerrein en vinex locatie centraal.

Een greep uit de duurzaamheidcriteria waar de ontwerpers rekening mee moeten houden zijn: Het minimaliseren van het gebruik van fossiele brandstoffen en transport, het opwekken van duurzame energie, diversiteit: waar onder lokale economie en werkgelegenheid stimuleren, mixen van functies, groen en water in de nabijheid, spaarzaam met materialen en water, voedselproductie en ruimte voor ontmoeting en beweging.

Tentoonstelling
Begin februari 2010 is de tentoonstelling te bezichtigen in het stadhuis van Den Haag. Daarna volgen andere gemeentehuizen in het land.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.