Architecten: Plan voor krimpend Zeeland

Architecten: Plan voor krimpend Zeeland

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-01-2009

Begin februari presenteren twee architectenteams hun ontwerpstrategieën voor de krimpende Zeeuwse gemeenten Veere en Terneuzen. In 2025 heeft meer dan de helft van de huidige 467 Nederlandse gemeenten minder inwoners dan nu. De gevolgen zijn al zichtbaar: leegstaande gebouwen op het platteland en verloedering van naoorlogse stadswijken. Ontwerplab Krimp biedt oplossingen: niet méér, maar creatief bouwen met oog voor regionale kwaliteiten.

De bevolking van Zeeland daalt vanaf 2025 structureel. Zeeland heeft daarom behoefte aan creatieve oplossingen op het gebied van wonen en voorzieningen. Twee ontwerpteams van architecten en stedenbouwkundigen hebben hiervoor de afgelopen maanden plannen ontwikkeld.

In de plannen besteden ze aandacht aan het woningaanbod, de woonomgeving en het omringende landschap, en de organisatie en accommodatie van onderwijs, welzijn, zorg en werkgelegenheid. Lokale betrokkenen als bewoners, ondernemers en bestuurders zijn hiervoor uitgebreid gehoord.

Serooskerke en Zoutelande
Het team onder leiding van Pieter van Wesemael (adviseur stedenbouw en gebiedsontwikkeling bij Inbo Amsterdam en hoogleraar aan de TU Eindhoven) richt zich op de kernen Serooskerke en Zoutelande in de gemeente Veere. Voor Zoutelande zijn ideeën ontwikkeld om het omringende bos meer het dorp in te trekken. Dat geeft ruimte en meer kwaliteit aan de minst mooie delen van het dorp. Door herstel en verbetering kan Zoutelande een duurzame familiebadplaats worden.

Voor het verhogen van de woonkwaliteit in Serooskerke wordt de schoonheid van de bestaande oude buitenplaatsen en landgoederen als uitgangspunt genomen. Het verloop van wegen door en langs het dorp verandert nog veel in de komende jaren. Dat biedt kansen voor het creëren van mooie, rustige plekken en een compacte dorpskern.

Terneuzen
Enno Zuidema van Enno Zuidema Stedebouw te Rotterdam geeft leiding aan het team dat de mogelijkheden voor Terneuzen onderzocht. Dit team is van mening dat fors moet worden geïnvesteerd om Terneuzen een echt hart te geven. In plaats van nog meer nieuwe wijken te bouwen, is het beter de kwaliteit van de bestaande wijken te verhogen door het versterken van groen en waterstructuur met het binnenhalen van de kreek in de wijken. Bovendien zijn in alle wijken de winkelcentra te ruim geworden voor de omvang van de bevolking. Dit vraagt om een hele nieuwe ordening van de naoorlogse wijken.

Parallel aan de ontwerpteams werkten studenten van de Academie voor Bouwkunst uit Tilburg onder begeleiding van René Daniëls aan plannen voor dezelfde ontwerpopgave.

Zie ook: Krimp: architecten presenteren plannen

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.