Architecten vinden het instellen van een publieksjury bij het ontwerp van bijvoorbeeld een nieuw stadhuis geen goed idee. “Het zijn vaak details die een gebouw maken. Wat er op een tekening uit kan zien als een ongelooflijk saaie doos, kan in werkelijkheid heel rijk zijn. Je moet een kenner zijn om een ontwerp op zijn waarde te kunnen beoordelen.”
Dat zegt architect Victor de Leeuw van het architectenbureau EGM uit Dordrecht in een reactie op de wens van de Almelose gemeenteraad de burgers te laten kiezen voor een definitief ontwerp voor het stadhuis. Het kiezen voor een publieksjuryleidt ook tot meerkosten die gauw enkele honderdduizenden euro’s bedragen.
De Leeuw: “Drie architecten mogen straks een ontwerp uitwerken. Maar de uitkomst – een schetsontwerp en een kleine maquette – zal niet iets zijn waar Jantje of Pietje van alles in herkent. Als je dat wilt moet je schetsontwerpen maken die ook voor gewone burgers te begrijpen zijn. Dat kost zo 150.000 euro per ontwerp extra.”
Verkiezing
Dat is ook de mening van Dirk Jan Postel van bureau Kraaijvanger Urbis in Rotterdam. Het laten kiezen van een ontwerp door een publieksjury reduceert de selectieprocedure volgens hem tot ‘een soort Idols-verkiezing’. “Ik ben niet ondemocratisch en ik zeg ook niet dat het publiek dom is. Maar het beoordelen van een ontwerp is niet iets wat je door middel van wat plaatjes in een huis-aan-huisblad moet willen doen. Dat kan heel vervlakkend werken.”
De Leeuw en Postel zijn beiden van mening dat de selectieprocedure van de gemeente Almelo er niet in voorziet de bevolking te laten kiezen. Afgesproken is dat het college van B en W het laatste woord heeft. Het gunningsbesluit wordt echter genomen op basis van een bindend advies van een jury van deskundigen.
De Leeuw: “In principe kun je dat wijzigen. Ik zelf heb daar niet zo heel veel moeite mee, al vind ik het geen intelligente oplossing. Maar sommige bureaus zullen niet willen dat hun ontwerp aan een publieksjury wordt voorgelegd. In dat geval moet je de procedure opnieuw beginnen.”
Verantwoordelijkheid
Prof. Felix Claus van bureau Claus en Kaan vindt dat het gemeentebestuur zijn verantwoordelijkheid moet nemen. “Ik zie een tendens waar de overheid terugschrikt voor het nemen van beslissingen. Het onderwerp is te belangrijk voor een Idols-circus”.
Bron: Twentsche Courant Tubantia
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.