Met de lancering van modellen van het Robie House en de Brandenburger Tor breidt speelgoedfabrikant Lego de in 2010 geïnitieerde Architecture Serie uit tot 12 modellen. In juni 2011 verscheen de Burj Khalifa – het hoogste gebouw ter wereld in Dubai – als eerste model van een gebouw buiten de VS in de serie. Een aanzet tot meer universele en actuele architectuur in Lego?
Ontwerper van de serie is Adam Reed Tucker, die aanvankelijk in eigen beheer, onder de naam Brickstructures, met legostenen modellen bouwde van beroemde landmarks. In samenwerking met de Lego Group zijn enkele modellen ontwikkeld tot Legosets die vermarkt kunnen worden.
Detaillering
Sinds begin 2010 zijn binnen de serie Lego Architecture tien sets op de markt gebracht, het meest recentelijk de Burj Khalifa (juni 2011). Hiermee zet de architectuurserie een eerste stap buiten de VS. Een elfde set, The Robie House (1908, Chicago, architect Frank Lloyd Wright) verschijnt eind augustus op de markt , en een model van de Brandenburger Tor (1791, Berlijn, architect Carl Gotthard Langhans) volgt in september 2011.
De legoset van het Robie House is aanbevolen voor 16+ en bestaat uit 2.276 stukjes en een boekje over het ontwerp en de geschiedenis van het huis. Die van de Brandenburger Tor bestaat uit 362 stukjes en wordt aanbevolen voor 12 jaar en ouder. De mate van detaillering is dus zeer verschillend, afhankelijk van de schaal van het gebouw en het aantal legostukjes. Zo is de Quadriga op de Brandenburger Tor wel heel erg geabstraheerd, terwijl het Robie House veel gedetailleerder is, en zich door zijn vormgeving beter leent voor een model in lego.
Architect en Landmark series
Naast het Robie House is het werk Frank Lloyd Wright vertegenwoordigd met modellen van het Guggenheim Museum (1959, New York) en Fallingwater (1937, Mill Run)
Ook van architectenbureau Skidmore, Owings and Merrill uit Chicago zijn drie gebouwen als model opgenomen: de eerder genoemde Burj Khalifa (2010, Dubai), op dit moment met 828 m het hoogste gebouw te wereld, de Willis Tower (1974, Chicago) met 442 meter 25 jaar lang het hoogste gebouw ter wereld, en het John Hancock Center (1969, Chicago)
Verder zijn er in de serie modellen van de Farnsworth House(1951, Plano Illinois, architect Ludwig Mies van der Rohe), de Empire State Building (1931, NY, architect Shreve, Lamb and Harmon), de Space Needle (Seattle, 1962, architecten Edward Carlson, John Graham, Victor Steinbrueck), het Witte Huis (1800, Washington D.C., architect James Hoban), het Rockefeller Center (1939, NY, architect Raymond Hood)
Nieuwe bouwstenen
Vooralsnog ligt het accent dus vooral op 20e eeuwse architectuur uit de VS, hopelijk volgen er snel meer iconen uit de hedendaagse architectuur uit de hele wereld in de Architecture series. Extra voordeel van de Architecture serie voor fervente Legobouwers is dat met de modellen ook nieuwe bouwstenen worden ontwikkeld, die uiteraard ook in andere bouwwerken toegepast kunnen worden.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.