In het Museum het Dolhuys in Haarlem is de tentoonstelling ‘ Architectuur van een ideaal’ te zien. Op de tentoonstelling worden foto’s getoond van Christopher Payne en architectuurfotograaf Jannes Linders. De tentoonstelling brengt het verleden van psychiatrische instellingen in Nederland en de Verenigde Staten in beeld.
De aanleiding voor deze tentoonstelling is de fotoserie ‘Asylum’ van fotograaf Christopher Payne (1968). Payne reisde langs 70 (gedeeltelijk) leegstaande psychiatrische instellingen in 30 verschillende Amerikaanse Staten en fotografeerde de overblijfselen van deze historische plekken. Het resultaat bundelde hij in een indrukwekkend boek en is bovendien te zien in een rondreizende fototentoonstelling.
Vanaf halverwege de 19e eeuw verbleven veel psychiatrische patiënten in speciale inrichtingen. Deze minimaatschappijen voorzagen vrijwel geheel in de eigen behoeften met een eigen boerderij, werkplaatsen, kerk en begraafplaats. Toen de instellingen werden gebouwd, waren het oorden van hoop. Door artsen en architecten beschouwd als een veilige vluchtplaats waar de patiënten genezing zouden vinden.
De twintigste eeuw bracht een nieuwe kijk op psychiatrische behandelingen die in de Verenigde Staten leidde tot een massaal ontslag van psychiatrische patiënten uit inrichtingen en ziekenhuizen. Naar aanleiding van Paynes project heeft Het Dolhuys de Nederlandse architectuurfotograaf Jannes Linders de opdracht gegeven om in Nederland op zoek te gaan naar het verborgen verleden van psychiatrische instellingen. De nadruk is daarbij gelegd op de instellingen waarvan Het Dolhuys collecties in huis heeft, zoals Dijk en Duin in Castricum en Vogelenzang in Bennebroek. Opvallend is dat de Nederlandse gebouwen veel zorgvuldiger zijn leeggeruimd. Waar het in het werk van Payne vaak lijkt alsof de patiënten en het personeel zo zijn weggelopen, is het in Nederland vaak alleen nog het gebouw wat achterblijft. De tentoonstelling was eerder te zien in Londen en Gent. Nu te zien in het Museum het Dolhuys tot 20 januari 2013.
Adres: Schotersingel 2, 2021 GE Haarlem.
Bron: Museum Het Dolhuys
Foto’s: Christopher Payne
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.