Voor zijn architectuurdiploma aan de Greenwich University in Londen maakte Chris Kelly deze animatiefilm waarin hij onze perceptie van ruimte manipuleert. Uitgaande van een reële omgeving, een traject van de Docklands Light Railway in Londen, verdeelt Kelly deze ruimte in zijn film in verschillende lagen die ten opzichte van elkaar draaien, zoals bij een Rubik cube. De steeds weer veranderende virtuele ruimte roept associaties op met de tekeningen van Escher en de film Inception.
Chris Kelly zelf over zijn project: Het doel van het Rubix project was om een animatiemethode te ontwikkelen als conceptueel hulpmiddel bij de implementatie van kneedbare virtuele omgevingen op de ruimte om ons heen. Het rubix concept komt voort uit de noodzaak van een algoritmische formule die het gebruik van redirection technieken controleert, zodat verschillende ruimtelijke combinaties mogelijk zijn terwijl er een niveau constant blijft.
De animatie is een reis door een locatie die tijdens een eerder project werd onderzocht, een stuk van de Docklands Light Railway tussen Beckton en Oostindische stations. De virtuele reis is gecomprimeerd in 5 minuten en maakt gebruik van overgangsruimtes die de beschouwer omsluiten terwijl re ruimte eromheen verschuift. De verschuivingen in de film zijn overdreven om ze duidelijk ervaarbaar te maken, maar Kelly onderzocht ook de mogelijkheid om ze subtiel zetten zodat de virtuele veranderingen nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. De ontwikkeling van producten als Google Glass en bionische contactlenzen aan de Universiteit van Washington maken het mogelijk om virtuele informatie over de fysieke wereld heen te projecteren. In de toekomst zou deze informatie zo subtiel aangeboden kunnen worden dat het mogelijk is om de perceptie van afstanden en ruimten overtuigend te manipuleren.
Bekijk de animatie:
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.